Quantcast
Ο απόλυτος θρίαμβος του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές – «Βατερλό» για Λεπέν και σοσιαλιστές - enikonomia.gr
share

Ο απόλυτος θρίαμβος του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές – «Βατερλό» για Λεπέν και σοσιαλιστές

δημοσιεύτηκε:

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά


Επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία που προέβλεπαν σαρωτική νίκη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Όπως όλα δείχνουν το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γάλλου προέδρου θα καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Η αποχή άγγιξε ποσοστό 50,4%, ένα ρεκόρ από το 1958 και αποδίδεται σε κόπωση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι το κόμμα του Μακρόν θα θριαμβεύσει στις εκλογές.

Τα αποτελέσματα μαρτυρούν υποχώρηση των ποσοστών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα καταγράφει το πιο χαμηλό ποσοστό από δημιουργίας του.

Ηχηρές είναι οι ήττες του γενικού γραμματέα του κόμματος Ζαν Κριστόν Καμπαντελίς, που για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας δεν εκλέγεται βουλευτής, ενώ αποκλείστηκαν επίσης από τον δεύτερο γύρο και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του κόμματος Μπενουά Αμόν, καθώς και η πρώην υπουργός πολιτισμού του Φρανσουά Ολαντ, Ορελί Φιλιπετί.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Θρίαμβος Μακρόν

Σοβαρή εκλογική υποχώρηση γνωρίζει και το δεξιό κόμμα οι Ρεπουμπλικάνοι. Το ποσοστό 21,56% είναι μία επίδοση που τοποθετεί το συντηρητικό κόμμα αποδυναμωμένο στο βάθρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ονειρεύονταν να πάρουν την εκδίκησή τους και να επιβάλλουν πολιτική συγκατοίκηση στον Μακρόν, τώρα αρκούνται στο να ελπίζουν να σώσουν από 100-120 έδρες.

Ο γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος Μπερνάρ Ακοαγιέρ, παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του και των συμμάχων του είναι «απογοητευτικό για την πολιτική μας οικογένεια».

Ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (Μελανσόν), Ρακέλ Γκαριντό, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στο προεδρικό μέγαρο»:

«Είναι η απόλυτη συγκέντρωση της εξουσίας στο προεδρικό μέγαρο και αυτό αποτελεί περιφρόνηση για το κοινοβούλιο. Η αποχή αυξήθηκε κυρίως στις λαϊκές συνοικίες: οι φτωχοί, οι μη πτυχιούχοι, πάντα οι ίδιοι υποφέρουν από ένα σύστημα που δεν εκπροσωπείται δημοκρατικά».

Πανηγυρίζουν στο κόμμα του Μακρόν

Σε μια ομιλία νίκης ο πρωθυπουργός του κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός», Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής «η βουλή θα ενσαρκώσει το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας».

«Ήσασταν πολύ λιγότεροι από τις προεδρικές εκλογές αυτοί που εκφραστήκατε, έπειτα από μια μακρά προεκλογική περίοδο. Αλλά θα επιμείνω στην σημασία που έχει να ψηφίσετε την προσεχή Κυριακή… Αγαπητοί συμπατριώτες, η Γαλλία επιστρέφει. Εδώ και ένα μήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσάρκωσε την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει τη Γαλλία και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Η νέα βουλή θα είναι το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας, μιας δημοκρατίας ισχυρής, ενωμένης, στην υπηρεσία όλων, μια γαλλική Δημοκρατία», δήλωσε.

Το «δεξί χέρι» του Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής Ρισάρ Φεράν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλα διαφθοράς στην προεκλογική περίοδο και εθεωρείτο ότι μπορεί να μην εκλεγεί, βγήκε πρώτος και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.