Quantcast
"Όχι" του Σέντερ στα σχέδια του Μακρόν για την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

“Όχι” του Σέντερ στα σχέδια του Μακρόν για την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Την αντίθεση του για τα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δηλαδή τον διορισμό Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, εξέφρασε το στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελας Μέρκελ, Μάρκους Σέντερ.

Οι προτάσεις του Μακρόν, που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο, αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από τη Μέρκελ, καθώς πολλοί στο Βερολίνο θεωρούν ότι η εφαρμογή τους θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα επωμιζόταν κοινά χρέη.

Ο ο κ.Σέντερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel” ότι ασφαλώς η Γερμανία πρέπει να μελετήσει το πώς μπορεί, μαζί με τη Γαλλία, να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Όμως αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την ιδέα να διοριστεί υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, διότι βλέπει «με πολλή επιφύλαξη το κατά πόσον ένα επιπλέον πολιτικό αξίωμα αφ’ εαυτού θα βελτίωνε την αντικειμενικότητα των αποφάσεων» που λαμβάνονται.

Επιπλέον ο Σέντερ πρόσθεσε ότι εάν διοριζόταν υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποκτούσε δικαίωμα να επεμβαίνει στις δημοσιονομικές υποθέσεις των κρατών μελών της Ε.Ε στην περίπτωση που κυβερνήσεις δεν τηρήσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό θα αποτελούσε μια «τεράστια επέμβαση» στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια Ένωση «μεταβίβασης κεφαλαίων από την πίσω πόρτα».

Ο Σέντερ πρότεινε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου για το εάν τα κράτη μέλη της Ε.Ε εκπληρώνουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ανατεθεί σε έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα πάρει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με ευρείες εξουσίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να έχει δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές σε κράτη που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας — το οποίο προβλέπει, για παράδειγμα, ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ — και θα ήταν πιο αντικειμενικό στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων, όπως έκρινε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επίσης ταχθεί υπέρ της ιδέας οτι ο ΕΜΣ πρέπει να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ενώ σχετικά με την ιδέα του Μακρόν για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο κ.Σέντερ είπε ότι θα ήταν καλό να προωθηθούν επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά «δεν θέλουμε να υπάρξουν ευρωομόλογα οποιουδήποτε είδους, ή ένα σύστημα μεταβιβάσεων (χρημάτων) στην ΕΕ. Και κανένας δεν πρέπει να πιστέψει ότι ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών θα του δώσει τα χρήματα που του λείπουν από τον προϋπολογισμό του».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.