Quantcast
Το μεσημεριανό των μαθητών στην Ιαπωνία θα έπρεπε να κάνει άλλες χώρες να ντρέπονται-ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Το μεσημεριανό των μαθητών στην Ιαπωνία θα έπρεπε να κάνει άλλες χώρες να ντρέπονται-ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Σε αντίθεση με οτιδήποτε μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του όταν ακούει τη φράση «σχολικό γεύμα», οι αρχές στην Ιαπωνία διδάσκουν πολιτισμό σερβίροντας στους μαθητές θρεπτικά γεύματα και μαθαίνοντας στα παιδιά όχι μόνο τι είναι σωστό να τρώνε, αλλά και πώς να το τρώνε. Πρόκειται γι αυτό που οι Ιάπωνες ονομάζουν «shokuiku», που σημαίνει «εκπαίδευση στην τροφή και τη διατροφή» και αποτελεί θεμελιώδους σημασίας κομμάτι της πρώιμης εκπαίδευσης των μαθητών στη χώρα.

Από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού, τα παιδιά μαθαίνουν πως ό,τι καταναλώνουν έχει μεγάλη σημασία για το πώς θα αισθάνονται και το πώς θα δουλεύει το μυαλό τους όλη την ημέρα.

Για την ιαπωνική κυβέρνηση, τα σχολικά γεύματα αποτελούν προτεραιότητα. Αν οι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των 2,5 δολαρίων ανά γεύμα, αυτό προσφέρεται δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση, προκειμένου να χορτάσουν όλα τα παιδιά. Όπως εξηγεί ο Μασαχίρο Ότζι, επικεφαλής σχολικής αγωγής υγείας της ιαπωνικής κυβέρνησης, «η άποψη της Ιαπωνίας είναι ότι τα σχολικά γεύματα αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης και όχι διάλειμμα από αυτή».

Καταρχάς, η ώρα του μεσημεριανού γεύματος είναι σχεδόν ιερή στην Ιαπωνία. Έτσι, τα παιδιά δεν βιάζονται να καθίσουν στο τραπέζι ή να φάνε γρήγορα το φαγητό τους. Παίρνουν τον χρόνο τους να καθίσουν και να φάνε, καθώς και να πλύνουν τα χέρια τους.

Επίσης, τα παιδιά κάθονται οργανωμένα σε ομάδες στα τραπέζια. Ο στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με την πειθαρχία και την καθαριότητα.

Επιπλέον, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του γεύματος, σερβίροντας το ένα το άλλο με στόχο να αποκτήσουν μία κουλτούρα αυτάρκειας, αλλά και συνεργασίας. Μάλιστα, σε πολλά σχολεία δεν υπάρχει επιστάτης και τα παιδιά μαθαίνουν μόνα τους να σερβίρουν το φαγητό τους και να καθαρίζουν το τραπέζι τους.

Το γεύμα αποτελείται συνήθως από ένα κυρίως πιάτο με ρύζι και μία σούπα. Το γεύμα της φωτογραφίας περιλαμβάνει μία σούπα Μίσο-κορωνίδα της μακροβιοτικής διατροφής-, ένα μικρό πακέτο με αποξηραμένο ψάρι, γάλα, ρύζι και τηγανητό χοιρινό με λαχανικά.

Στο δημοτικό σχολείο Jinego, ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα περιλαμβάνει κοτόπουλο, ρύζι, σούπα Μίσο, σαλάτα λαχανικών, γάλα και μανταρίνι.

Στο Γυμνάσιο Yashima, οι μαθητές τρώνε για μεσημεριανό ρύζι, χοιρινό κρέας, γιαούρτι, σούπα με τοφού και φύκια, καθώς επίσης και γάλα.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά χορταίνουν, αλλά ότι μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, ενώ εκπαιδεύονται στις σωστές διατροφικές συνήθειες. Διόλου τυχαία, το προσδόκιμο ζωής της Ιαπωνίας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας είναι πολύ χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Πηγή: Business Insider

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.