Quantcast
Γερμανία: Όρους για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θέτουν οι Πράσινοι - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Όρους για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θέτουν οι Πράσινοι

δημοσιεύτηκε:

Οι Πράσινοι διεμήνυσαν σήμερα ότι το κλείσιμο των 20 ρυπογόνων, λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ είπε ότι θέλει να αναγάγει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως βασική “φιλοσοφία” της επόμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλον τον κόσμο, από τις πλημμύρες στη Γερμανία μέχρι την ξηρασία στη νότια Ευρώπη.

“Είναι σχεδόν σαν η φύση να προσπαθεί να μας μιλήσει” είπε ο Εζντεμίρ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το ηλιακό σκάφος που είναι αγκυροβολημένο στο Βερολίνο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συντηρητικοί (CDU/CSU) θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου με ποσοστό γύρω στο 38%. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποιον εταίρο για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Μία από τις επιλογές τους θα είναι και ένας αποκαλούμενος “συνασπισμός Τζαμάικα”, με τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP.

Οι Πράσινοι πάντως έχουν ήδη εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας συμμαχίας γιατί δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το FDP. Ο Εζντεμίρ σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων και υπενθύμισε ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του FDP χαρακτήρισε πρόσφατα fake news τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Θα μιλήσουμε με όλους αλλά όχι για όλα” είπε ο Εζντεμίρ όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές.

Στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8%. Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι οι μισοί Γερμανοί θα καλωσόριζαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Ο Εζντεμίρ είπε επίσης ότι το κόμμα του, εφόσον συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση θα ζητήσει να δίνεται ποσό ύψους 1 δισεκ. ευρώ ετησίως για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των ποδηλατοδρόμων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.