Quantcast
«Απογειώθηκε» η Lufthansa - enikonomia.gr
share

«Απογειώθηκε» η Lufthansa

δημοσιεύτηκε:

81 από τα συνολικά 130 αεροπλάνα εξασφάλισε η γερμανική Lufthansa, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμάτων. Για την Eurowings, θυγατρική της Lufthansa, αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν επιπλέον 3.000 θέσεις εργασίας, δηλώνει ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας Κάρστεν Σπορ.

Η Eurowings είναι ένας «νάνος» σε σχέση με τις άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους όπως είναι Raynair ή η Easyjet, οι οποίες διαθέτουν 400 και 300 αεροσκάφη αντίστοιχα.

Στη Eurowings, μετά τη συμφωνία με την Air Berlin, θα προστεθούν συνολικά άλλα 100 αεροπλάνα. Δεν πιστεύουν πάντως όλοι οι ειδικοί πως αυτή η κίνηση θα την βοηθήσει ουσιαστικά.

Ο Μίχαελ Γκίρζε ειδικός σε θέματα αεροπλοΐας από την εταιρεία Fondsgesellschaft Union Investment θεωρεί πως αυτή η στρατηγική είναι λανθασμένη και πως η Eurowings δεν τα θα καταφέρει απέναντι στις μεγάλες ανταγωνίστριες της. Αυτές διαθέτουν το προνόμιο ότι έχουν μια απλή δομή και διαθέτουν έναν τύπο αεροσκαφών, γεγονός που τις κάνει πιο ευέλικτες. Αντίθετα η Eurowings διαθέτει μια πολύπλοκη δομή, διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και τιμές που δεν είναι ανταγωνιστικές.

Η δικαιολογημένη ανησυχία των επιβατών


H Lufthansa δεν φαίνεται πως θα σταματήσει με την εξαγορά της Air Berlin. Έχει ήδη βάλει στο μάτι την Alitalia, μια εταιρεία με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ενώ τα οικονομικά της Lufthansa είναι ανθηρά, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας Κάρστεν Σπορ. Για τρίτη συνεχή χρονιά η εταιρεία καταγράφει ρεκόρ κερδών. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εισέρευσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία της. Οι απεργίες του προσωπικού σταμάτησαν, οι δαπάνες περιορίστηκαν και τώρα η εταιρεία μπορεί να επικεντρωθεί σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα.

Οι επιβάτες ωστόσο ανησυχούν. Η Lufthansa με τις θυγατρικές της είναι αυτή που θα έχει σχεδόν το μονοπώλιο στις εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία. «Η κυρία Μέρκελ δημιούργησε ένα μονοπώλιο» δήλωσε πρόσφατα στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο Νίκι Λάουντα, ο πρώην οδηγός της Φόρμουλα 1 και ιδρυτής της αεροπορικής εταιρείας Niki. Ίσως τελικά οι ανησυχίες των επιβατών για τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών να είναι δικαιολογημένες. Τους επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού αλλά συμπληρώνει πως μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα θα πέσουν οι τιμές και θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά.

Άγνωστο παραμένει πάντως τι θα γίνει με τους επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήρια για υπερανταλαντικά ταξίδια με την Air Berlin. Η εταιρεία σταματάει τις πτήσεις της στις 28 Οκτωβρίου. Η Lufthansa μελετάει κάποιες λύσεις αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι επισήμως ανακοινώσιμο.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.