Quantcast
Σε απόλυτη απομόνωση οι ΗΠΑ για το κλίμα - enikonomia.gr
share

Σε απόλυτη απομόνωση οι ΗΠΑ για το κλίμα

δημοσιεύτηκε:

Η εξαγγελία της πρόθεσης της Συρίας και της Νικαράγουας να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα δημιουργεί νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις της Βόννης, που συνεχίζονται προς το παρόν σε επίπεδο εκπροσώπων και εμπειρογνώμων, πριν εισέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη τελική φάση τους.

Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση και από πλευράς Γραμματείας των ΗΕ για το Κλίμα, θα πρόκειται για τις δύο τελευταίες χώρες που εισχωρούν στη Συμφωνία πλην των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Όψιμο ενδιαφέρον της Συρίας για το κλίμα…


Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με καυστικά σχόλια εναντίον της Συρίας. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χίθερ Νάουερτ είπε ότι «αποτελεί η ειρωνεία το γεγονός ότι η Συρία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το κλίμα και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Εάν η συριακή κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για το τι εκπέμπεται στον αέρα, δεν θα έριχνε αέρια εναντίον του ίδιου της του λαού». Η αμερικανίδα εκπρόσωπος παρέπεμψε στην κατηγορία ότι ο στρατός του πρόεδρου της Συρίας Άσαντ έχει επανειλημμένα ρίξει δηλητηριώδη αέρια. Μάλιστα έκθεση εμπειρογνωμόνων των ΗΕ, που κατατέθηκε τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες για ευθύνη του συριακού κυβερνητικού στρατού σχετικά με την καταστροφική επίθεση στη περιοχή Χαν Σεϊχούν με δεκάδες νεκρούς.

Έτσι οι ΗΠΑ, είναι η μόνη χώρα που δεν θα συμμετάσχει στην Συμφωνία των Παρισίων. Την καταγγελία της ανακοίνωσε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση της G20, τον Ιούλιο στο Αμβούργο. Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου εάν οι ΗΠΑ με την κλιματική πολιτική τους απομονώνονται, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ απάντησε ότι «ο Τραμπ εξήγγειλε ότι θα εξετάσει την κατάσταση και εάν μπορέσουμε να κλείσουμε καλύτερη συμφωνία για την αμερικανική οικονομία, τους αμερικανούς εργαζόμενους και τους φορολογούμενος, θα το ξαναδούμε. Μέχρι τότε ισχύει η απόφαση του αμερικανού προέδρου για έξοδο από τη συμφωνία». Επίσης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στη Διάσκεψη της Βόννης θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομ Σάνον ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας και θα διαπραγματευτεί υπό αυτό το πνεύμα.

«Δεν μας εκπροσωπεί για το κλίμα ο Τραμπ»


Ωστόσο αμερικανικές ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος που παρακολουθούν τις εργασίες της Διάσκεψης στη Βόννη, έκαναν σαφές ότι δεν βρίσκονται όλοι οι Αμερικανοί πίσω από την απόφαση του Τραμπ. «Από τους τερατώδεις τυφώνες, τις καταστροφικές πυρκαγιές μέχρι τα κύματα καύσωνα στο δυτικό τμήμα της χώρας μας, το 2017 έδειξε ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή» είπε η Νταϊάνα Τζέι από την σύμπραξη «U.S. People´s Delegation». «Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν τον αμερικανικό λαό στη Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα».

Ενισχύσεις υπέρ των θέσεων της αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης θα έρθουν το Σαββατοκύριακο στη Βόννη. Μεταξύ άλλων αναμένονται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο προκάτοχός του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Όλοι τους έχουν κάνει σαφές ότι πολλές αμερικανικές πόλεις και πολιτείες αισθάνονται ότι τους δεσμεύει η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.