Quantcast
Ερντογάν, ο σύμμαχος των Παλαιστινίων - enikonomia.gr
share

Ερντογάν, ο σύμμαχος των Παλαιστινίων

δημοσιεύτηκε:

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την πόλη της Ιερουσαλήμ δεν είναι κάποιος άραβας αρχηγός κράτους αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ένας από τους πιο δραστήριους εκπρόσωπους τους Ισλαμικού κόσμου στην κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του Aμερικανού προέδρου περί αναγνώρισης της πόλης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκτελεί χρέη προέδρου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), ο οποίος αποτελεί μια ένωση 57 κρατών και λειτουργεί ως «η συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου».

Εξαιτίας της κρίσης της Ιερουσαλήμ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας την ερχόμενη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

«Κόκκινη γραμμή η Ιερουσαλήμ»



Ήδη από το ξεκίνημα της διαμάχης ο πρόεδρος Ερντογάν δρα με την διπλή του ιδιότητα, δηλαδή του προέδρου της Τουρκίας αλλά και του επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Την Τρίτη απευθυνόμενος προς τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο μέχρι τώρα έδειχνε πάντα ότι εκτιμά ιδιαίτερα, είχε δηλώσει: «Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους».

Εδώ και χρόνια ο τούρκος πρόεδρος δραστηριοποιείται υπέρ των μουσουλμάνων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα ψυχρές, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία απέστειλε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με τη διοίκηση της οποίας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.


«Ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου»

Ενδεικτικό είναι ότι η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τίτλο «Ποδήλατα από τον πρόεδρο Ερντογάν για τα παιδιά στη Γάζα». Η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο έδειχνε παιδιά με καινούργια ποδήλατα να στέκονται μπροστά σε μια αφίσα που έδειχνε τον Τούρκο πολιτικό να στέκεται ανάμεσα στην τουρκική και την παλαιστινιακή σημαία υπό τον τίτλο: «Ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Την αφίσα είχαν τοιχοκολλήσει οπαδοί του Τούρκου προέδρου.

Η κρίση στην Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί μόνο εξαιρετική ευκαιρία για τον Tούρκο πρόεδρο να διακριθεί ως εκπρόσωπος των μουσουλμάνων. Ταυτόχρονα του δίνει τη δυνατότητα να αποσπάσει την προσοχή από εσωπολιτικά ζητήματα, όπως την αύξηση του πληθωρισμού αλλά κυρίως τις κατηγορίες φοροδιαφυγής που διατύπωσε ο πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης εναντίον της οικογένειας Ερντογάν.

Πηγή Πληροφοριών:Deutsche Welle



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.