Quantcast
Λιγότερες επενδύσεις από την Κίνα στη Γερμανία - enikonomia.gr
share

Λιγότερες επενδύσεις από την Κίνα στη Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Μια από τις κύριες ειδήσεις της ημέρας σήμερα στη Γερμανία είναι η πιθανή πώληση της αλυσίδας έτοιμου ενδύματος C&A στους Κινέζους. Η εταιρεία διαθέτει 2.000 υποκαταστήματα σε 21 χώρες του κόσμου και απασχολεί γύρω στους 60.000 εργαζομένους.

Οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια επενδύουν πολύ στην Ευρώπη και στη Γερμανία. Το 2016 οι Κινέζοι αγόρασαν περισσότερες εταιρείες στην Ευρώπη από ότι συνολικά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Η τάση δεν συνεχίστηκε όμως το 2017. Το 2016 η Γερμανία ήταν ο αγαπημένος επενδυτικός προορισμός των Κινέζων. Αγόρασαν συνολικά 68 επιχειρήσεις και ομίλους.

Σύμφωνα με την Σουν Γι, σύμβουλο επιχειρήσεων στην εταιρεία Ernst & Young, υπάρχει μια εξήγηση για το γεγονός ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν το 2017: «Τον Νοέμβριο του 2016 η κινεζική κυβέρνηση έλαβε ορισμένα μέτρα ώστε να ελέγχει καλύτερα τη ροή των κεφαλαίων προς το εξωτερικό».

Ανάμεσα σε άλλα οι Κινέζοι επενδυτές θα πρέπει να περνούν από έναν ειδικό έλεγχο όταν θα πρέπει να αλλάξουν γιουάν σε ευρώ ή δολάρια. Για το λόγο αυτό οι γερμανοί πωλητές ζητούν για ασφάλεια ένα μεγαλύτερο ποσό:

«Το ποσό αυτό θα πρέπει να κατατίθεται σε έναν ειδικό λογαριασμό στη Γερμανία ή μια τράπεζα θα πρέπει να παρέχει εγγύηση. Και για αυτούς τους λόγους κάποιες μεταβιβάσεις χρημάτων απέτυχαν» συμπληρώνει η Σουν Γι.

Η εικόνα των Κινέζων πλήττεται από τις απολύσεις


Εν τω μεταξύ και οι Γερμανοί εκφράζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό όσον αφορά την αγορά σημαντικών βιομηχανιών από τους Κινέζους. Έχουν γίνει πιο προσεκτικοί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka του Άουγκσμπουργκ από την κινεζική εταιρεία Midea. Η πώληση μιας τέτοιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας «πόνεσε» τους Γερμανούς. Η Kuka βέβαια χρειαζόταν χρήμα ενώ η Midea διψούσε για γνώσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και κάπως έτσι έγινε η πώληση.

Επίσης οι Κινέζοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα κεφάλαια για τη βελτίωση της εικόνας τους. Προωθούν το προφίλ ότι είναι έντιμοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμη παρουσία στη γερμανική αγορά. Μια σχετική έκθεση μάλιστα του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ πιστοποιεί ότι η εικόνα των Κινέζων επενδυτών είναι θετική στη Γερμανία. Ωστόσο όταν γράφτηκε η έκθεση δεν ήταν ακόμα γνωστές οι απολύσεις, οι οποίες συνδέονταν με τις εξαγορές.

Για παράδειγμα όταν πουλήθηκε στους Κινέζους η Ledvance, θυγατρική της Osram, καταργήθηκαν 1.300 θέσεις εργασίας. Αλλά και στην Kuka αναμένεται να χαθούν 250 θέσεις εργασίας. Μια τέτοια πρακτική θίγει την εικόνα των Κινέζων, οι οποίοι ωστόσο όπως λέει η Σουν Γι, δεν είναι οι σημαντικότεροι επενδυτές στην Γερμανιία. Προηγούνται οι Αμερικανοί, οι Ελβετοί και οι Βρετανοί.

Πηγή Πληροφοριών: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.