Quantcast
ΗΠΑ: Το σχέδιο 200 δισ. δολαρίων του Τραμπ για την αναβάθμιση των υποδομών - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Το σχέδιο 200 δισ. δολαρίων του Τραμπ για την αναβάθμιση των υποδομών

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε σήμερα το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για την αναβάθμιση των υποδομών, που ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 200 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για επενδύσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για βελτιώσεις που θα πληρωθούν από τις Πολιτείες, τις αυτοδιοικητικές αρχές και ιδιωτικούς επενδυτές.

Το σχέδιο αυτό, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκρισή του, θα αναδιαμόρφωνε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών. Αν καρποφορήσει, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους τοπικούς φόρους και διόδια.

Το σχέδιο δεν παρέχει τόση ομοσπονδιακή χρηματοδότηση όση επιθυμούσαν οι Δημοκρατικοί, ούτε διευκρινίζει ευθέως πώς θα βρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα χρήματα που απαιτούνται. Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την πρόταση “αφετηρία” για διαπραγμάτευση.

Ο Τραμπ έχει αναγάγει το σχέδιο αυτό σε κορυφαία προτεραιότητά του για φέτος, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου. Στις εκλογές αυτές το Δημοκρατικό κόμμα ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους.

Για να περάσει η πρόταση από τη Γερουσία χρειάζονται 60 ψήφοι, σε σύνολο 100. Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία 51 εδρών, είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών που όμως μέχρι τώρα αντιτίθενται σφοδρά στο σχέδιο.

“Το σχέδιο του Τραμπ είναι απλώς άλλο ένα δώρο στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους εργολάβους, εις βάρος των Αμερικανών εργαζομένων και δεν καλύπτει κάποιες από τις πιο πιεστικές ανάγκες της χώρας στις υποδομές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με πολιτειακούς και τοπικούς παράγοντες (μεταξύ αυτών τους κυβερνήτες του Ουισκόνσιν, της Λουιζιάνας, της Βιρτζίνιας και του Μέιν) σήμερα, πριν από τη συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντας για να προωθήσει το σχέδιο του.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.