Quantcast
Γερμανία: Οι Κούρδοι στους δρόμους - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Οι Κούρδοι στους δρόμους

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ανόβερο της Γερμανίας, το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική προέλαση στο Αφρίν. Αφορμή ήταν η γιορτή της “κουρδικής πρωτοχρονιάς”.

Παραδοσιακή κουρδική μουσική ακούστηκε το Σάββατο στους δρόμους του Ανοβέρου. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί Κούρδοι που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, για την κουρδική Πρωτοχρονιά, το “Νεβρόζ”. Είναι μια γιορτή της άνοιξης και της ελευθερίας, σύμφωνα με τις παραδόσεις.

Είναι όμως και μία αφορμή για πολιτικά μηνύματα, όπως κάθε χρόνο. Οι φετινές συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε ηχηρές διαδηλώσεις κατά της τουρκικής προέλασης στη βόρεια Συρία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αφρίν, όπου διαμένει συμπαγής κουρδικός πληθυσμός.

Η ελπίδα της αντίστασης

“Θέλουμε να κρατήσει η αντίσταση στο Αφρίν, εκεί που ο Τούρκος πρόεδρος σκοτώνει αθώους αμάχους” λέει η Ντιλέκ, μία από τις πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στη διαδήλωση του Ανοβέρου. “Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την αντίσταση στο Αφρίν” λέει μία άλλη γυναίκα. “Είναι η γιορτή του Νεβρόζ και συγκεντρωθήκαμε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας”, επισημαίνει.

Ακόμη δεν είχαν φτάσει τα νέα ότι ο τουρκικός στρατός και οι υποστηριζόμενοι από αυτόν αντάρτες του αποκαλούμενου “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” κατέλαβαν το Αφρίν ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε ενθουσιώδεις οπαδούς του την Κυριακή. Λίγο αργότερα και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα επιβεβαίωνε την κατάληψη μέρους της πόλης.

Αστυνομική παρουσία χωρίς έκτροπα


Ισχυρή αστυνομική δύναμη συνόδευε τους διαδηλωτές στο Ανόβερο, ακόμη και αντλίες νερού είχαν παραταχθεί στο κέντρο της πόλης για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι διοργανωτές και η αστυνομία περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή. Τελικά η κινητοποίηση ήταν περιορισμένη, κάτι που ίσως οφείλεται και στο πολικό ψύχος που επικρατεί αυτές τις μέρες στη Γερμανία.

Πάντως σε μερικές περιπτώσεις η αστυνομία επενέβη για να κατασχέσει σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ του PKK, το οποίο στην Ευρώπη θεωρείται αποσχιστική και τρομοκρατική οργάνωση. Και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σχεδόν κάθε μέρα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας…

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.