Quantcast
Νέο "χτύπημα" της Moody's στην Τουρκία - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η λίρα - enikonomia.gr
share

Νέο “χτύπημα” της Moody’s στην Τουρκία – Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η λίρα

δημοσιεύτηκε:

Προβλήματα και ρίσκα “βλέπει” η Moody’s για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του.

Σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο είναι αρνητικές, λόγω των ρίσκων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού τους.


Το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο, σημειώνει ο οίκος, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της οικονομίας, η μη αποτελεσματική νομισματική πολιτική, η υποτίμηση της λίρας και η υψηλή ανεργία.

Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμπιέσουν τη ζήτηση για δάνεια και να περιορίσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αναφέρει ο οίκος.

Η Moody’s προβλέπει ότι η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4% φέτος και στο 3,5% το 2019.

Η κατρακύλα της λίρας


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα.

Τα σχόλιά του οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του νομίσματος από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 13%.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα σήματα του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

«Θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα», δήλωσε στη συνέντευξή του που δόθηκε κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πολίτες εν τέλει θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.