Quantcast
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν στο Βερολίνο - Η ατζέντα των συζητήσεων - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν στο Βερολίνο – Η ατζέντα των συζητήσεων

δημοσιεύτηκε:

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με θέμα τις διενέξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, έργο που έχει προκαλέσει τη μήνιν της Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν θα αφιχθεί στη Γερμανία έπειτα από τη στάση που θα πραγματοποιήσει στην Αυστρία για να παραστεί στη γαμήλιο τελετή της ΥΠΕΞ Κάριν Κνάισλ με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ.

Χθες πάντως η Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στις συνομιλίες με τον Πούτιν στο κυβερνητικό μέγαρο Μέζενμπεργκ, αλλά τόνισε πως οι δύο χώρες είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε έναν «διαρκή διάλογο» πάνω στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Είναι μία συνάντηση εργασίας από την οποία δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα», τόνισε η ίδια στους δημοσιογράφους. Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σότσι.

Μολαταύτα, περισσότερη αισιοδοξία ανέπεμψαν στις δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, Γιούργκεν Χαρντ, όσο και το στέλεχος των κυβερνητικών εταίρων της Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άχιμ Ποστ.

«Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο Ρώσος Πρόεδρος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία και αναζητεί διεθνείς εταίρους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθεί», τονίζει ο Χαρντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Suttgarter Nachrichten.

Από την πλευρά του ο Ποστ τονίζει σε δηλώσεις του πως αναμένει ότι αμφότεροι οι ηγέτες θα επιδιώξουν ρεαλιστικές λύσεις επί τη βάσει των κοινών τους συμφερόντων: «σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο αβέβαιο, θα πρέπει να συνομιλούμε κατ’ ιδίαν με δύσκολους εταίρους, όπως είναι η Συρία», επισημαίνει.

Η Ρωσία και η Γερμανία βρίσκονται σε ψυχρότητα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους ένοπλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, στη Συρία ο Πούτιν φλέγεται να ολοκληρώσει μία σταθερή εκεχειρία σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Χθες, η Μέρκελ δήλωσε πως είναι δυνατόν να διοργανωθεί μία τετραμερής συνάντηση για το θέμα με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας.

Όσο για τον αγωγό Nord Stream 2, η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αναστείλει τις εργασίες για την κατασκευή του έργου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι Μέρκελ και Πούτιν θα κάνουν δηλώσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών τους, σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος, δεν είναι προγραμματισμένο όμως να δεχθούν ερωτήσεις.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.