Quantcast
Οξύνεται η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας: Νέοι δασμοί από τον Τραμπ - Τα "αντίποινα" από το Πεκίνο - enikonomia.gr
share

Οξύνεται η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας: Νέοι δασμοί από τον Τραμπ – Τα “αντίποινα” από το Πεκίνο

δημοσιεύτηκε:

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε ομοβροντία νέων τελωνειακών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολ. που εισάγονται στις ΗΠΑ, εντός των ορίων των τιμωρητικών μέτρων που επιβάλλει στο Πεκίνο για να το τιμωρήσει για αυτές που θεωρεί δόλιες εμπορικές πρακτικές από μέρους του.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που τίθενται σε ισχύ αυξάνουν σε συνολικά 50 δισεκ. δολάρια την αξία των εισαγόμενων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων στα οποία επιβάλλονται πλέον επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.

Η κλιμάκωση αυτή, που αναμένεται να ακολουθηθεί από ένα νέο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων μέσα στον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των προσπαθειών να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.


Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι «είναι αναγκασμένη» να επιβάλλει τα «αναγκαία αντίποινα», λίγη ώρα αφού τέθηκαν σε ισχύ (στις 07:01 ώρα Ελλάδας) νέοι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο «εναντιώνεται σθεναρά» στους νέους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον, σημειώνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, στην οποία πάντως δεν διευκρινίζεται ποια προϊόντα αμερικανικής προέλευσης θα στοχοθετήσουν οι δασμοί που θα επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση σε αντίποινα.

Το Πεκίνο είχε διαμηνύσει ότι θα στοχοθετούσε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα ίσης αξίας.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η Κίνα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον του αμερικανικού μέτρου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.