Quantcast
Μακρόν: Ας δώσουμε έναν όρκο εθνών να τοποθετήσουμε την ειρήνη πάνω απ΄ όλα - enikonomia.gr
share

Μακρόν: Ας δώσουμε έναν όρκο εθνών να τοποθετήσουμε την ειρήνη πάνω απ΄ όλα

δημοσιεύτηκε:

Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο.

Επέτειο για την ειρήνη και όχι για τη νίκη θέλησε τη σημερινή επέτειο η Γαλλία. Της έδωσε όμως τη μεγαλύτερη δυνατή μεγαλοπρέπεια με την παρουσία 85 ηγετών από όλον τον κόσμο γύρω από τη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου. Ήταν “δυνατή” η εικόνα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μαζί με Πούτιν, Μέρκελ και Τραμπ να ακούν με κατάνυξη τους μαθητές από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική που διάβαζαν γράμματα των μαχητών από τα χαρακώματα. Διάβαζαν όμως και τις μαρτυρίες χαράς για την ανακωχή και για την ελπίδα του μέλλοντος. “Ποτέ ξανά”, φώναζαν.

Στην ομιλία του, ο Μακρόν ανέφερε ότι το μάθημα του Μεγάλου Πολέμου “δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν”. Για να συμπληρώσει ότι “είναι υποχρέωση όλων μας να κτίσουμε το μέλλον μέσα από την ειρήνη και τη φιλία, όπου ο λόγος του ανθρώπου θα ηχεί δυνατότερα από την κλαγγή των όπλων”. Ως παράδειγμα ανέφερε τη γαλλογερμανική φιλία σήμερα, την δημιουργία της ΕΕ και του ΟΗΕ. “Ας δώσουμε έναν όρκο-εθνών, να τοποθετήσουμε την ειρήνη πάνω απ΄ όλα, στο υψηλότερο δυνατό σημείο”.

Απών το απόγευμα ο Τραμπ

Μετά την τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου οι ηγέτες μετέβησαν με λεωφορείο στο Προεδρικό Μέγαρο για το γεύμα που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Το απόγευμα μετέβησαν στη Βιλέτ για την έναρξη του “Φόρουμ της Ειρήνης”. Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων σχετικά με την ειρήνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναπτυξιακή βοήθεια και συναφή θέματα. Μεγάλος απών το απόγευμα της Κυριακής ήταν πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ. Την εναρκτήρια ομιλία στο Φόρουμ εκφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.