Quantcast
Στις φλόγες το Παρίσι - Σοκαριστικές εικόνες από τα βίαια επεισόδια - Εκατοντάδες συλλήψεις - ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Στις φλόγες το Παρίσι – Σοκαριστικές εικόνες από τα βίαια επεισόδια – Εκατοντάδες συλλήψεις – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές των“κίτρινων γιλέκων” και αστυνομικούς καθώς κλιμακώνεται η ένταση και οι διαμαρτυρίες για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. 

Οιδρόμοι του Παρισιούέμοιαζαν με πεδίο μάχης. Καπνογόνα, δακρυγόνα, πύρινα οδοφράγματα, φλεγόμενα αυτοκίνητα, σπασμένες τζαμαρίες και βίαια απώθηση των διαδηλωτών με νεότερο απολογισμό να κάνει λόγο για 95 τραυματίες και 224 συλληφθέντες.

Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” με τις βιτρίνες πολυτελών μπουτίκ όπως της Chanel, του Dior αλλά και της Apple να γίνονται θρύψαλα στη μανία των διαδηλωτών.
Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας.

“Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” είχε 75.000 διαδηλωτές. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα τη νύχτα, Ο πρωθυπουργόςΕντουάρ Φιλίπτόνισε: “Είμαι συγκλονισμένος από τιςεπιθέσεις(που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας. Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου αλλά και σε άλλα μνημεία και η βία εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Επίσης, οι διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν σύμφωνα με το δίκτυο BFM TV. Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν στη διάρκεια των επεισοδίων είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε αυστηρό μήνυμα από το Μπουένος Άιρες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G20. Το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος και υπογράμμισε: “Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται”, σημείωσε.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου συγκλονίζουν και απεικονίζουν ένα Παρίσι να φλέγεται…




























Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro, BFMTV, Le Parisien, Twiiter / Eric Morvan -PoliceNationale


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.