Quantcast
Με πολλές απουσίες πολιτικών ηγετών το φόρουμ του Νταβός - enikonomia.gr
share

Με πολλές απουσίες πολιτικών ηγετών το φόρουμ του Νταβός

δημοσιεύτηκε:

Οι κρίσεις που σοβούν σε μία σειρά χωρών θα κρατήσουν τους ηγέτες τους μακριά από την ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, το οποίο πραγματοποιείται με φόντο την αυξανόμενη απαισιοδοξία για τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές.

Η ανησυχία για τις εμπορικές διαμάχες. τις τεταμένες διεθνείς σχέσεις, το Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ύφεση, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση στις 22-25 Ιανουαρίου.

Η έκθεση του Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους έδωσε τον τόνο αυτή την εβδομάδα με μια λιτή προειδοποίηση ότι παραμονεύουν μετωπικοί άνεμοι για την οικονομία, εν μέρει εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Περίπου 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών αναμένεται να συγκεντρωθούν στο χιονισμένο θέρετρο, μεταξύ των οποίων θα είναι μόνο τρεις ηγέτες από τη ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7): ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συμμετοχή του στο φετινό φόρουμ καθώς συνεχίζεται η μερική αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown. Ούτε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Ελβετία, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές των ‘κίτρινων γιλέκων’, ενώ η Τερέζα Μέι πασχίζει να βρει λύση για το Brexit.

Στη σύνοδο του Νταβός δεν θα παραβρεθούν ούτε οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας ενώ η Κίνα –της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που παραβρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση το 2017- θα στείλει τον αντιπρόεδρό της.

Οι απουσίες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογος του Φίλιπ Χάμοντ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Τσισάν και μια σειρά από κεντρικοί τραπεζίτες να επιφορτιστούν με το καθήκον να καθησυχάσουν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.