Quantcast
Επιμένουν τα "κίτρινα γιλέκα"- Για 17η φορά στους δρόμους - enikonomia.gr
share

Επιμένουν τα “κίτρινα γιλέκα”- Για 17η φορά στους δρόμους

δημοσιεύτηκε:

«Κίτρινα γιλέκα» πράξη 17. Δεν είναι θεατρικό έργο, είναι στην πραγματική ζωή της Γαλλίας μια συνεχής επανάληψη κάθε Σάββατο, που παρά τη μόνιμη αγωνία των καταστηματαρχών έχει τελικά χάσει τη δύναμη της αρχής και έχει καταντήσει αξιοθέατο για τους τουρίστες. Διότι μπορεί η επανάληψη να βοηθάει στο να εδραιωθεί μια κατάσταση, πέρα όμως από ένα όριο κουράζει, ξεφτίζει και παύει να πείθει. Τον κίνδυνο αυτό έχουν κατανοήσει τα «κίτρινα γιλέκα» που με μεγάλα γράμματα στην πρόσκληση του facebook δηλώνουν: «Πράξη 17, αποφασιστική. Δεν το κουνάμε». Παράλληλα μέσω μηνυμάτων του γνωστού Ερίκ Ντρουέ καλούν σε νέους τρόπους δράσης.

Το στίγμα των «κίτρινων γιλέκων»


Έτσι για αλλαγή σήμερα στο Παρίσι προτείνουν μια καθιστική διαδήλωση στο Πεδίο του Άρεως μπροστά από τον Πύργο του Άϊφελ. Και ενώ ο Εθνικός Διάλογος που επινοήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ως αντίδοτο στην κοινωνική ταραχή που προκάλεσαν τα «κίτρινα γιλέκα», συνεχίζεται με επιτυχία με πάνω από 10.000 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστοφ Καστανέ άγγιξε χθες το ευαίσθητο σημείο με το ερώτημα: «Ποιό ίχνος στην ιστορία τους θέλουν ν’ αφήσουν τα «κίτρινα γιλέκα»; αυτό της δημιουργίας ενός πρωτοφανούς κοινωνικού κινήματος ή αυτό της βιας;».

Ερώτημα-πρόκληση που κρύβει την ελπίδα, ότι με το τέλος της Εθνικού Διαλόγου που προβλέπεται στο τέλος Μαρτίου, θα έχουμε και την τελική πράξη στα «κίτρινα γιλέκα».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.