Quantcast
Φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν, Λαγκάρντ για ΕΚΤ - Τα σενάρια και οι συμβιβασμοί των "28" στις Βρυξέλλες - enikonomia.gr
share

Φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν, Λαγκάρντ για ΕΚΤ – Τα σενάρια και οι συμβιβασμοί των “28” στις Βρυξέλλες

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Το απόγευμα ξεκίνησε ηΣύνοδος των «28» της ΕΕσε μορφή γεύματος εργασίας, έπειτα από πολλές ώρες διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν μεταξύ του Προέδρου Τουσκ και των ηγετών περί τις 10 το πρωί. Οι ηγέτες ολοκλήρωσαν τις διμερείς και πολυμερείς επαφές και επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το σενάριο εκλογής του Βούλγαρου Σοσιαλιστή Σεργκέι Στανίσεφ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δυόμισι χρόνια και συνέχιση της πενταετίας για άλλα δυόμισι χρόνια με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, διακινούν οι “28” της ΕΕ, έπειτα από 5 ώρες διαβουλεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προτεινόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν και το υπόλοιπο πακέτο τοποθετήσεων.

Η πρόταση του Συμβουλίου μέχρι στιγμής είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ (CDU).

H θέση του Προέδρου της ΕΚΤ προσφέρεται στην Κριστίν Λαγκάρντ και η Προεδρία του Συμβουλίου στον Μισέλ Μπαρνιέ (που ξαναμπαίνει στην εξίσωση – αν και ο Σαρλ Μισέλ, Πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει αποκλειστεί) και τη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου προτείνεται να καταλάβει ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβάκος Σοσιαλδημοκράτης) ή ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μπορέλ.

Τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, όσο και των Σοσιαλιστών δεν είναι “ικανοποιημένες”, μεταφέρουν διπλωματικές πηγές.

Προς το παρόν, το ζητούμενο είναι η στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν έχει εξασφαλιστεί. Ως εκ τούτου οι διαβούλευση συνεχίζεται μέσα στο Συμβούλιο, και το πακέτο ενδέχεται να αλλάξει ξανά. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα Τίμμερμανς “κόπηκε” (προς το παρόν πάντα) σήμερα μετά από συνέχιση των αντιδράσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της Ιταλίας.

Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, υπενθυμίζουν έμπειροι διπλωμάτες που ενημερώνουν συνεχώς τον Τύπο στο περιθώριο του Συμβουλίου.

O Zόλταν Κόβακς Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν, επιβεβαίωσε δημόσια τη στήριξη των τεσσάρων του Βίζεγκραντ στην υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν.

Τηλεφωνικά ενημερωνόταν ο Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Βασικό θέμα των συνομιλιών η εκλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.