Quantcast
Νέο "χαστούκι" στην Τουρκία από τον οίκο Fitch - enikonomia.gr
share

Νέο “χαστούκι” στην Τουρκία από τον οίκο Fitch

δημοσιεύτηκε:

Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Τουρκίας ( από “BB” σε “BB-”) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ο οποίος διατήρησε αρνητική την προοπτική.

Παράλληλα, ο οίκος εξηγεί ότι η υποβάθμιση αυτή, οφείλεται στο δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ εξαιτίας της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας


Σύμφωνα με τον οίκο, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των αρχών σε μια περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. Επιπλέον υπογραμμίζει την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Οι κυρώσεις

Ο οίκος σημειώνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της παραλαβής του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, για την οποία έχει αντιδράσει έντονα η Ουάσιγκτον.


Τα επιτόκια – το ΑΕΠ

Επιπλέον ο οίκος προβλέπει ότι θα μειωθούν τα επιτόκια στο 18% μέχρι τα τέλη του 2019, έναντι 20% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις του. Ενώ συγχρόνως διατηρεί την πρόβλεψή του για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,1% το 2019 και αύξηση κατά 3,1% το 2020, καθώς το ασθενέστερο επενδυτικό κλίμα φέτος θα αντισταθμίσει την πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.