Quantcast
Θα συνεχιστούν οι απεργίες στη Γαλλία παρά τις υποχωρήσεις - enikonomia.gr
share

Θα συνεχιστούν οι απεργίες στη Γαλλία παρά τις υποχωρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Με την επιστολή του στα συνδικάτα ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποδέχθηκε να αποσύρει προσωρινά το όριο των 64 ετών που πρότεινε με στόχο τη σταδιακή οικονομική εξισορρόπηση του συστήματος από το 2022 έως το 2027.

«Νίκη» φώναξαν τα δύο συνδικάτα CFDT και UNSA που αγωνίσθηκαν για την απόσυρση και επιθυμούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι ένας «εποικοδομητικός συμβιβασμός» δήλωσε και ο πρόεδρος Μακρόν.

Συχνά όμως ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια και αυτή τη λεπτομέρεια μελετούν τα αλλά συνδικάτα και οι σημερινοί απεργοί που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβολή των μέτρων με διατάγματα;


Ο Πρωθυπουργός αποσύρει μεν για την ώρα το όριο των 64 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα συνδικάτα θα συμφωνήσουν στην εξεύρεση άλλων τρόπων εξισορρόπησης του συστήματος. Περιορίζει όμως δραστικά το χρονικό όριο που δίνει και θέλει μια σαφή απάντηση στα τέλη Απριλίου και όχι τον Ιούλιο που πρότεινε το CFDT.

Δεύτερον, δηλώνει εξ’ αρχής ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο μια «ευρεία εξουσιοδότηση για τη λήψη, μέσω διαταγμάτων, οιουδήποτε μέτρου κρίνει απαραίτητο, για την εξισορρόπηση του συστήματος έως το 2027».

Έτσι, εάν τα συνδικάτα δεν συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο, θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει με διατάγματα. Προϋποθέσεις που κάνουν τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις να μιλούν για «συμβιβασμό-μπλόφα» από την κυβέρνηση.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.