Quantcast
Γερμανία: Σάλος από την εκλογή πρωθυπουργού στη Θουριγγία με ψήφους του AfD - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Σάλος από την εκλογή πρωθυπουργού στη Θουριγγία με ψήφους του AfD

δημοσιεύτηκε:

Σάλος ξέσπασε στη Γερμανία μετά την απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών να στηρίξουν στο κρατίδιο της Θουριγγίας πρωθυπουργό από το κόμμα των Φιλελευθέρων, μαζί με το ξενοφοβικό και λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καυτηρίασε τη στάση των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έθεσαν θέμα συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο και ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων ζητούν επαναληπτικές εκλογές.

«Ασυγχώρητη πράξη» χαρακτήρισε η Μέρκελ τη στάση των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών στη βουλή της Θουριγγίας να εκλέξουν χθες, μαζί με τους βουλευτές του AfD, τον φιλελεύθερο Τόμας Κέμεριχ, πρωθυπουργό της Θουριγγίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες του κρατιδίου «παραβίασαν τη βασική πεποίθηση», τόσο τη δική της όσο και ολόκληρου του κόμματος, ότι δεν θα πρέπει να κερδίζονται πλειοψηφίες με τη βοήθεια του AfD δήλωσε η καγκελάριος από την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια.

Το ζητούμενο τώρα, είπε, είναι να «διορθωθεί» το λάθος. Με άλλα λόγια, να διεξαχθούν στη Θουριγγία επαναληπτικές εκλογές, όπως άλλωστε το έχουν ζητήσει από χθες τόσο το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και η ηγεσία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ χαιρέτησε την απόφαση των κυβερνητικών κομμάτων στο Βερολίνο για σύσκεψη σε επίπεδο ηγεσιών το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί το όλο ζήτημα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών. Όπως διευκρίνισε ο συνπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί «αν δεν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα». Σε δηλώσεις του το πρωί στη γερμανική τηλεόραση προειδοποίησε ότι τα γεγονότα βλάπτουν την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Οι αρνητικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εντός της Γερμανίας αλλά και διεθνώς η εκλογή του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ με τις ψήφους του AfD φαίνεται να έχουν επιπτώσεις και στη στάση της ηγεσίας του κόμματος του.

Ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να απορρίπτει επαναληπτικές εκλογές όλο και περισσότερα ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων τις κρίνουν αναγκαίες. Από το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκεται για διαβουλεύσεις με τον κ. Κέμεριχ στη Θουριγγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild-Online το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει το προεδρείο το κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται η διαγραφή του κ. Κέμεριχ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.