Quantcast
Κορονοϊός - ΔΝΤ: Προσφέρει χρηματοδότηση σε 25 φτωχές χώρες για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός – ΔΝΤ: Προσφέρει χρηματοδότηση σε 25 φτωχές χώρες για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια

δημοσιεύτηκε:

Το ΔΝΤ θα προσφέρει το προσεχές διάστημα πιστώσεις για να βοηθήσει 25 φτωχά κράτη -μέλη του να καλύψουν εμπρόθεσμα οφειλές τους προς αυτό ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού,όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου. Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα γίνουν μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT), διευκρίνισε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιό του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν δωρεές για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο, αρχικά για μια χρονική περίοδο 6 μηνών. Η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το CCRT έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων δεσμεύσεων για χρηματοδότηση 185 εκατ. από τη Βρετανία, 100 εκατ. από την Ιαπωνία, καθώς επίσης ποσών, το ύψος των οποίων δεν διευκρίνισε, από την Κίνα, την Ολλανδία κ.λπ. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί ποσό 1,4 δισ. δολαρίων. Περίπου 215 εκατ. δολαρίων θα αξιοποιηθούν για δωρεές στις πρώτες 25 χώρες το επόμενο εξάμηνο και εξετάζεται η επέκταση της βοήθειας για έως και 2 χρόνια, ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους
Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους μέσω CCRT είναι το Αφγανιστάν, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τα Κομόρος, η ΛΔ Κονγκό, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Σαν Τομέ και Πρίντσιπε, η Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τατζικιστάν, το Τόγκο και η Υεμένη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.