Quantcast
Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού το 2022 - Τι θα ισχύει - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού το 2022 – Τι θα ισχύει

δημοσιεύτηκε:

Σε ισχύ τέθηκαν στις 3 Αυγούστου του 2021 οι κανόνες που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) με άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το schengenvisainfo.com,αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να λειτουργήσει έως το τέλος του 2022 το ETIAS.
Επίσης επισημαίνεται ότι οι πολίτες των χωρών εκτός ΕΕ που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν και απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης (visa) θα πρέπει να εγγραφούν και να λάβουν άδεια πριν ταξιδέψουν με το που θα τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιού.
Το σύστημα ETIAS θα είναι αυτό που θα τσεκάρει τα στοιχεία των ταξιδιωτών με τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για την εσωτερική ασφάλεια, τα σύνορα και τη μετανάστευση πριν αυτοί ταξιδέψουν, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο να εντοπιστούν εγκαίρως τα άτομα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία αλλά και να τηρούνται οι κανόνες μετανάστευσης.
Οι κανόνες
Οι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ στις 3 Αυγούστου του 2021 αναφέρουν εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται το ETIAS με άλλα πληροφοριακά συστήματα της Ε.Ε. κατά τη διεξαγωγή ελέγχων, δηλαδή το σύστημα εισόδου/εξόδου, το σύστημα πληροφοριών Visa, το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν και ένα κεντρικό σύστημα αναγνώρισης των κρατών μελών κρατώντας πληροφορίες καταδίκης για υπηκόους εκτός ΕΕ , τονίζει μεταξύ άλλων η Κομισιόν.
Εν συνεχεία η Κομισιόν επισημαίνει ότι το εγχείρημα του ETIAS αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ΕΕ να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων αλλά και να διασφαλίσει ότι τα συστήματα πληροφοριών θα συνεργάζονται με έξυπνο και στοχευμένο τρόπο. Διευκρινίζεται ότι το ETIAS δεν θα αλλάξει την λίστα με τις χώρες εκτός ΕΕ που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης visa και δεν θα εισαγάγει νέα απαίτηση θεώρησης για υπηκόους χωρών που απαλλάσσονται από τη βίζα.
Για την έκδοση της άδειας
Η διαδικασία για να βγάλουν άδεια ETIAS οι πολίτες των χωρών εκτός ΕΕ θα είναι απλή γρήγορη και προσιτή. Οι πολίτες των χωρών εκτός ΕΕ που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης visa θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά για να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους για την έκδοση άδειας ETIAS. Αυτό αναμένεται να αφορά άνω του 95% των πολιτών των χωρών εκτός της ΕΕ και η αίτηση τους θα εγκρίνεται αυτόματα. Το κόστος για την έκδοση της άδειας ETIAS ανέρχεται στα 7 ευρώ , θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ και αυτό θα ισχύει για πολλαπλές εισόδους για το διάστημα 3 ετών.

Πηγή Πληροφοριών: schengenvisainfo.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.