Quantcast
Ψηφιακή Ευρώπη: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ταχεία θέσπιση ευρωπαϊκής κάρτας κοινωνικής ασφάλισης - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή Ευρώπη: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ταχεία θέσπιση ευρωπαϊκής κάρτας κοινωνικής ασφάλισης

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ταχεία θέσπιση ευρωπαϊκής κάρτας κοινωνικής ασφάλισης και καλεί την Κομισιόν να υποβάλει νομοθετική πρόταση πριν από το τέλος του 2022, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία για τους μετακινούμενους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τα σχέδιά της για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους μετακινούμενους εργαζόμενους.

Το «πάσο» αυτό θα επιτρέπει την επαλήθευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων των μετακινούμενων εργαζόμενων από τις εθνικές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο προτίθενται να εργαστούν. Θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της «κοινωνικής απάτης» και της αδήλωτης εργασίας, αλλά θα διευκολύνει επίσης τους εργαζομένους να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Σεβασμός της πολυμορφίας

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποφέρει σαφή οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους: μετακινούμενοι εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εθνικές αρχές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Θα πρέπει επίσης να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να καθιστά τις διοικητικές διαδικασίες λιγότερο περίπλοκες και χρονοβόρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σέβεται την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και να μην αποτελεί προαπαιτούμενο για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Προσωπικά δεδομένα στην κάρτα κοινωνικής ασφάλισης

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, κάθε ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να διατίθενται μόνο στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο και στις οικείες αρμόδιες εθνικές αρχές και δεν θα πρέπει να ανταλλάσσονται για σκοπούς άλλους από την επιβολή των κανόνων κοινωνικής ασφάλισης της ΕΕ.

Μια ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα

Το τρέχον δοκιμαστικό σχέδιο για το ευρωπαϊκό πάσο κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνει μόνο πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης των μετακινούμενων εργαζομένων. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να επεκταθεί σε άλλους τομείς του εργατικού δικαίου της ΕΕ, όπως η ασφάλιση υγείας και οι συντάξεις, συμπληρωματικά προς την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 598 ψήφους υπέρ, 59 και 38 αποχές.

Σχετικές πληροφορίες

Από το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει επανειλημμένα την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για έναν ευρωπαϊκό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Στο σχέδιο δράσης της για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού έργου για τη διερεύνηση της δρομολόγησης ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου κοινωνικής ασφάλισης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.