Quantcast
Οι πρώτες επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία - Ανησυχεί η ΕΕ - enikonomia.gr
share

Οι πρώτες επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία – Ανησυχεί η ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ξεκίνησαν οι επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.


Την Κυριακή, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν είχε προκαταρκτική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριαμπκόφ στη Γενεύη. Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία εγείρει φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η Σέρμαν «υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν τις συμμαχίες τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η υφυπουργός επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν την επίτευξη ειλικρινούς προόδου μέσω της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν κάποια διμερή ζητήματα με τη Ρωσία στον Διάλογο Στρατηγικής Σταθερότητας (SSD) αύριο, αλλά δεν θα αναφερθούν σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Λίγο νωρίτερα ο Ριαμπκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες με την Σέρμαν στη Γενεύη σήμερα ήταν «περίπλοκες αλλά πρακτικές», όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Όταν ρωτήθηκε πώς πήγε η προκαταρκτική συνάντηση, ο Ρώσος υφυπουργός απάντησε «καταπληκτικά».

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, αλλά πρακτική. Ασχοληθήκαμε αμέσως με το ζήτημα των επικείμενων συνομιλιών. Πιστεύω ότι αύριο δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο. Δεν χάνω ποτέ την αισιοδοξία μου, πάντα με οδηγεί», ανέφερε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πρώτη του επαφή με τη Σέρμαν ενόψει της επίσημης συνάντησής τους.

Νωρίτερα, είχε καταστήσει σαφές σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως «δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση» και πως «δεν θα πάμε εκεί με απλωμένο χέρι, αλλά με ένα σαφώς διατυπωμένο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με τους όρους που έχουμε διατυπώσει».

Με χαμηλές προσδοκίες οι ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Ρωσία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντγονι Μπλίνκεν δήλωσε πάντως ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσία, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN.

«Υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση. Η άλλη οδός είναι αυτή της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ανανεώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ακόμη ο Μπλίνκεν.

Οποιαδήποτε κίνηση για την επίλυση των ζητημάτων, τόνισε, θα πρέπει να γίνει σε αμοιβαία βάση.

Σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο ABC, δήλωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ζητάει διευκρινίσεις από τους αξιωματούχους του Καζακστάν σχετικά με το γιατί χρειάστηκαν να καλέσουν δυνάμεις ασφαλείας υπό τη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική αναταραχή, ενώ κατήγγειλε τη διαταγή για πυρά χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών, που εξέδωσε η κυβέρνηση του Καζακστάν.

«Η διαταγή να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, στο βαθμό που υφίσταται, είναι λάθος και θα πρέπει να ακυρωθεί», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Επικοινωνία Μπλίνκεν-Μπορέλ

Το ζήτημα της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο και της επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

“Η ΕΕ δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνομιλίες για την Ουκρανία”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Μπον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

Την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν είχε εκτιμήσει ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρακάμψει την ΕΕ διαπραγματευόμενη άμεσα με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Μπον κάλεσε τους ηγέτες να μην πέσουν στην παγίδα, όπως την αποκάλεσε, της Ρωσίας.

Ήδη την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν επιμείνει ότι είναι ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Όποια κι αν είναι η λύση, πρέπει να περάσει από την Ευρώπη (…) Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν.

«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών», τόνισε και ο Μακρόν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.