Quantcast
«Θύμα» του βρετανικού δημοψηφίσματος η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού - enikonomia.gr
share

«Θύμα» του βρετανικού δημοψηφίσματος η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

δημοσιεύτηκε:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί ήδη να ισχυριστεί ότι πήρε μια νίκη ενόψει του δημοψηφίσματος, διότι το μεγαλύτερο γεγονός στο ημερολόγιο της Επιτροπής Γιούνκερ, η ενδιάμεση αναθεώρηση του 7ου ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ουσιαστικά ακυρωθεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ «φοβούνται» να καταλήξουν σε συστάσεις πολιτικής για τα 960 δισεκατομμύρια € προϋπολογισμού της ΕΕ μέχρι το 2020, από τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς οι προτάσεις αυτές πιθανότατα θα συμπέσουν με το δημοψήφισμα της Βρετανίας αναμένεται τον Ιούνιο, έμαθε η EurActiv.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, συνιστά ήδη μια νίκη για τον Κάμερον, ο οποίος κατόρθωσε να πιέσει για μεγάλες μειώσεις δαπανών σε μια εποχή που οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις περνούν σχέδια λιτότητας.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Επιτροπή να προβεί σε αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο οποίος προτάθηκε και εγκρίθηκε από την προηγούμενη Κομισιόν του Μπαρόζο.

Η Επιτροπή Γιούνκερ, η οποία αυτοαποκαλείται «περισσότερο πολιτική», ανέλαβε τα καθήκοντά της υιοθετώντας 10 προτεραιότητες, μερικές από τις οποίες απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση. Επιπλέον, πρωταρχική προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να επιστρέψει η ΕΕ στην ανάπτυξη και πάλι, αποκαθιστώντας τα επίπεδα των επενδύσεων, μέσω εργαλείων όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), επίσης γνωστό ως Σχέδιο Σχέδιο. Επιδιώκει, επίσης, να τονωθούν οι επενδύσεις και να προχωρήσει με έργα όπως είναι η Ενεργειακή Ένωση, η οποία απαιτεί πολλά δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων υποδομών.

Ο δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να λέει ότι η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2016, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον προσανατολισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ περισσότερο προς την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στην EurActiv ότι η Κομισιόν θα αναμένει, και ουσιαστικά δεν θα κάνει τίποτα, διότι οποιεσδήποτε νέες προτάσεις θα ευνοήσουν την εκστρατεία κατά της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι πιθανό να υποβάλει προτάσεις που θα ανταγωνίζονται το Λονδίνο.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.