Quantcast
ΑΒΝ Amro: Οι τρεις άξονες για συμφωνία Ελλάδας – δανειστών - enikonomia.gr
share

ΑΒΝ Amro: Οι τρεις άξονες για συμφωνία Ελλάδας – δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Στα ύψη θα παραμείνει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα, ωστόσο είναι απίθανο η χώρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει η ABN Amro, σε νέα 3σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο “Tensions surrounding Greece will remain high for a while, but we do not expect a Grexit”.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11/2 απογοήτευσε, αφού Ελλάδα και Ευρωπαίοι δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον χρηματοδότησης της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωζώνης θα συνεχιστούν στο κρίσιμο, τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεταβατική συμφωνία, για την επίτευξη της οποίας, όπως όλα δείχνουν, θα απαιτηθεί χρόνος.

Σύμφωνα με την ABN Amro, παρά τις δυσκολίες, τα αγκάθια και τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει ακόμη για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία;

Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες:

1) Θα υπάρχει ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και των κατεστημένων συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να απαιτούνται μεγάλες περικοπές δαπανών.

2) Η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους της, όμως αυτό θα γίνει σταδιακά και με αυστηρή προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

3) Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν, γεγονός που θα καταστήσει λιγότερο επιθετική τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Και τα τρία αυτά στοιχεία μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε πολιτικό επίπεδο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.