Quantcast
Αφγανιστάν: Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διέφυγε από την Καμπούλ - enikonomia.gr
share

Αφγανιστάν: Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διέφυγε από την Καμπούλ

δημοσιεύτηκε:

Διέφυγε από την Καμπούλ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, αμφισβητώντας την αφοσίωση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και κατηγορώντας τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τους χωρίς πείρα συμβούλους του για την ταχεία και χαοτική πτώση της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν.
Σε σειρά αναρτήσεών του τη Δευτέρα, στο Twitter, στα οποία αφηγούνταν πως εργαζόταν στην τράπεζα μέχρι που οι αντάρτες έφτασαν στις πύλες της πόλης, ο ασκών χρέη διοικητή της κεντρικής τράπεζας Αζμάλ Αχμάντι ανέφερε επίσης πως τα αποθέματα δολαρίων ΗΠΑ λιγόστευαν και περιέγραψε πώς διέφυγε από την πρωτεύουσα με μια στρατιωτική πτήση.
«Την Κυριακή άρχισα δουλειά. Όλο το πρωινό οι πληροφορίες ήταν όλο και πιο ανησυχητικές. Έφυγα από την τράπεζα και άφησα επικεφαλής αναπληρωτές. Αισθάνθηκα απαίσια που άφηνα το προσωπικό. Δεν χρειαζόταν να τελειώσει έτσι. Έχω αηδιάσει από την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού από την αφγανική ηγεσία. Τους είδα στο αεροδρόμιο να φεύγουν χωρίς να έχουν ενημερώσει άλλους. Μοιάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως υπάρχουν υποψίες όσον αφορά το γιατί (οι Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφαλείας) εγκατέλειψαν τόσο γρήγορα τις θέσεις τους», δήλωσε ο Αχμάντι, αναφερόμενος σε κατηγορίες από μερικούς επικεφαλής φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών ότι η συνθηκολόγηση του στρατού στο βόρειο Αφγανιστάν ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και τόνισε πως «υπάρχει κάτι που παραμένει ανεξήγητο». Ο Αχμάντι δεν απάντησε στα μηνύματα του Reuters που ζητούσε κάποιο σχόλιο. Οι παρατηρήσεις του αναρτήθηκαν στον επιβεβαιωμένο λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγή στην Παγκόσμια Τράπεζα που είχε επικοινωνία με τον Αχμάντι, είπε ότι ο λογαριασμός είναι αυθεντικός. Ο Αχμάντι πρόσθεσε πως, καθώς οι Ταλιμπάν προήλαυναν, οι αγορές συναλλάγματος στο Αφγανιστάν βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού, ιδιαίτερα αφού την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα ενημερώθηκε ότι δεν θα λάμβανε άλλα δολάρια, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη πτώση του νομίσματος του Αφγανιστάν, του αφγάνι.
«Πραγματοποίησα συναντήσεις το Σάββατο για να καθησυχάσω τις τράπεζες και τα γραφεία συναλλάγματος. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ήταν μία μέρα πριν από την πτώση της Καμπούλ», είπε και πρόσθεσε πως το αφγανικό νόμισμα σημείωσε πτώση μέχρι και 23%, στα 100 αφγάνι το δολάριο, πριν σταθεροποιηθεί στα 86.
Ο Αχμάντι ανέφερε πως επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο εν μέσω χάους στην πίστα του αεροδρομίου αφού μια εμπορική πτήση, για την οποία είχε αγοράσει εισιτήρια, κατακλύσθηκε από επιβάτες. Δεν είναι σαφές σε ποιο στρατιωτικό αεροπλάνο επιβιβάσθηκε και δεν ανέφερε τον προορισμό του. «Υπήρξε συρροή ανθρώπων. Έπεσαν μερικοί πυροβολισμοί. Στενοί συνεργάτες μου με έσπρωξαν με κάποιο τρόπο στο αεροπλάνο», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Αχμάντι, η απουσία σχεδιασμού εκ μέρους του Γάνι και η αποτυχία του να εντοπίσει τις ελλείψεις των συμβούλων του οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάρρευση. «Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση του προέδρου, ήξερα πως μέσα σε λίγα λεπτά θα ακολουθούσε χάος. Δεν μπορώ να τον συγχωρήσω που δημιούργησε όλο αυτό χωρίς ένα μεταβατικό σχέδιο. Ο ίδιος είχε σπουδαίες ιδέες, αλλά η υλοποίησή τους ήταν κακή. Αν συνέβαλα σ’ αυτό, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί» έγραψε.
Σημειώνεται πως ο Γάνι διέφυγε την Κυριακή από το Αφγανιστάν ενώ οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Η άφιξή τους, μόλις μια εβδομάδα αφού είχαν καταλάβει τη μακρινή επαρχιακή πρωτεύουσα Ζαράντζ, προκάλεσε σύγχυση, δήλωσε ο 43χρονος Αχμάντι. Ο Αχμάντι ασκούσε χρέη διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας προηγουμένως εργαστεί για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, την Παγκόσμια Τράπεζα και ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με μια σύντομη βιογραφία του που είναι αναρτημένη σε κυβερνητική ιστοσελίδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.