Quantcast
Αυτές είναι χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον - enikonomia.gr
share

Αυτές είναι χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον

δημοσιεύτηκε:

Οι αλλαγές στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνουν τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο η παγκόσμια οικονομία, όπως καταγράφει η φετινή έρευνα της μονάδας του περιοδικού Economist, Intelligence Unit (ΕΙU).

Τα βασικά συμπεράσματά της έρευνας είναι δύο: Η Κίνα είναι η μεγάλη «χαμένη» λόγω της αβεβαιότητας, των εντάσεων με τις ΗΠΑ και των ασθενέστερων προοπτικών. Το ίδιο ισχύει και με την ανατολική Ευρώπη που δέχθηκε ισχυρότατα πλήγματα από τον πόλεμο όσον αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες τους δίνονται.

Αντίθετα, αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης κατόρθωσαν να εξισορροπήσουν από τη μία μεριά την άνοδο του πληθωρισμού και την κρίση στο κόστος διαβίωσης, και από την άλλη τη δημοσιονομική χαλάρωση σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Πλέον, η μονάδα EIU διαβλέπει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια οι χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η Σιγκαπούρη (με συνολική βαθμολογία 8,7 μονάδες), ο Καναδάς (8,45 μονάδες), η Δανία (8,45 μονάδες), οι ΗΠΑ (8,37 μονάδες) και η Ελβετία (8,34 μονάδες).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δέκα από τις είκοσι χώρες με το βέλτιστο επιχειρηματικό περιβάλλον βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη, όπου, ναι μεν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι χαμηλές, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ενέργεια, καθώς και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Οι μεγαλύτερες «νικήτριες» σε σχέση με πέρυσι είναι το Βέλγιο και η Σουηδία, δύο χώρες οι οποίες έκαναν άλμα επτά και έξι θέσεων, αντίστοιχα, μέσα σε ένα χρόνο. Το Βέλγιο έθεσε πιο ξεκάθαρο πλαίσιο άμεσων ξένων επενδύσεων στην αρχή του έτους, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές και την τοποθεσία του ευνοούν την προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων. Η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, εμφανίζει, κατά την EIU, καλύτερες επιδόσεις σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται, επίσης, για μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες σε τεχνολογικό επίπεδο και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απομάκρυνση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Κι αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη μετάβαση σε πράσινη οικονομία με γνώμονα την ψηφιοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μεγάλες «χαμένες» στην Ευρώπη είναι η Σλοβακία, η οποία επιβαρύνθηκε από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά και από το κόστος της ενέργειας, που επιβάρυνε τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επίσης, στους «χαμένους» συγκαταλέγει η EIU και τη Σερβία, όπου παρατηρούνται οι χαμηλότερες ψηφιακές δεξιότητες και η χαμηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Σιγκαπούρη για άλλη μια χρονιά προβλέπεται πως θα καλλιεργεί και θα έχει το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την επόμενη πενταετία, ενώ συνολικά η στάση ολόκληρης της ασιατικής ηπείρου απέναντι στο εμπόριο βελτιώνεται. Αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή των συνθηκών στο Βιετνάμ, το οποίο έκανε άλμα 12 θέσεων μέσα σε ένα χρόνο. Το Βιετνάμ όπως και η Σιγκαπούρη ευνοούνται από την εμπορική πολιτική της Κίνας, η οποία αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο, η ίδια η Κίνα είναι η μεγαλύτερη «χαμένη» διεθνώς, έχοντας υποβιβαστεί από το 2022 κατά 11 θέσεις συνολικά. Σύμφωνα με τη μονάδα Εconomist Intelligence Unit, παρότι το τέλος της υγειονομικής πολιτικής μηδενισμού της πανδημίας έχει θετικά αποτελέσματα για τις εταιρείες με παρουσία στην Κίνα, οι αλλαγές που προκύπτουν από τη στατική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, αλλά και από την αύξηση του κόστους, επιβαρύνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και περιορίζουν τις ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές. Πλέον, εν κατακλείδι και για τα επόμενα πέντε χρόνια, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Ινδίας θεωρείται σαφώς αναβαθμισμένο από εκείνο της Κίνας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.