Quantcast
Αυτοκίνητα: Γιατί οι Ρώσοι στρέφονται στα μεταχειρισμένα - enikonomia.gr
share

Αυτοκίνητα: Γιατί οι Ρώσοι στρέφονται στα μεταχειρισμένα

δημοσιεύτηκε:

Προς  φθηνότερα  μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στέφονται οι πολίτες της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι  υποδιπλασιάστηκε  ο αριθμός των δαπανών για νέα αυτοκίνητα, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης, λόγω του πολέμου, σφυροκόπησαν τον κλάδο του αυτοκινήτου στη χώρα.  Αυτό είχε ως συνέπεια η παραγωγή του κλάδου να γκρεμιστεί  και οι τιμές στα οχήματα να “εκτοξευτούν”.

Τι λένε οι αναλυτές

Μπορεί οι αναλυτές να εξακολουθούν να διαφωνούν για τις συνέπειες που είχαν συνολικά  οι κυρώσεις αυτές στη  Ρωσία, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα αυτά έπληξαν σοβαρά την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, που εξαρτιόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ξένες εταιρίες και τα εισαγόμενα εξαρτήματα.

Οι δαπάνες για νέα οχήματα μειώθηκαν κατά 52% δηλαδή στο 1,5 τρισ. ρούβλια (ή 19 δισ. ευρώ) πέρυσι, ενώ μειώθηκε κατά 58,8% ο αριθμός των πωλήσεων για νέα οχήματα. Η παραγωγή αυτοκινήτων επίσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από την κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν την παραγωγή και πούλησαν τα εργοστάσιά τους.

Οι συνολικές δαπάνες για νέα και μεταχειρισμένα επιβατικά οχήματα μειώθηκαν  πάνω από 15% το 2022, καθώς ο πληθωρισμός οδήγησε ανοδικά τις τιμές και υποβάθμισε το βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας αναλύσεων Autostat, παρά την αύξηση  των δαπανών για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κατά 14%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να αντιστοιχούν σχεδόν στα 3/4  των συνολικών πωλήσεων οχημάτων, από 55% που ήταν  το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Τα χρήματα διοχετεύτηκαν στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων,  διότι οι τιμές για οχήματα από δεύτερο χέρι άντεξαν, ενώ την ίδια στιγμή η δομή της αγοράς νέων αυτοκινήτων άλλαξε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο  διευθύνων σύμβουλος της Autostat, Σεργκέι Ουντάλοφ.

«Οι τιμές των  οικονομικών αυτοκινήτων της  Lada και των  κινεζικών αυτοκινήτων παραμένουν περίπου στα 2 εκατ. ρούβλια,  ενώ οι ακριβές μάρκες αυτοκινήτων έχουν αποχωρήσει αρκετά», δήλωσε.

Ο Άντον, εργαζόμενος σε μεγάλη ρωσική εταιρία που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του, αγόρασε τον Δεκέμβριο ένα μεταχειρισμένο όχημα Skoda. Προτίμησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο δυτικής κατασκευής από κάποιο άλλο που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία ή στην Κίνα. Το Skoda του κόστισε 2,5 εκατ. ρούβλια και ήταν πιο ακριβό κατά περίπου 1 εκατ. ρούβλια σε σχέση με 1 χρόνο νωρίτερα, ωστόσο ήταν φθηνότερο κατά 1 εκατ. ρούβλια από  την αγορά ενός νέου οχήματος.

Ο Άντον δήλωσε πως νιώθει τυχερός που κατάφερε να βρει  ένα τέτοιο όχημα με λίγα χιλιόμετρα, καθώς τέτοιου είδους αυτοκίνητα υπάρχουν λίγα στην αγορά. «Ένα νέο αυτοκίνητο είναι τώρα  πλέον προνόμιο για τους πλούσιους, εκτός κι αν είναι Lada ή κινέζικο»,  είπε.

Πόσα καινούργια αυτοκίνητα πωλήθηκαν

Σύμφωνα την Autostat, η μέση τιμών των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν πέρυσι αυξήθηκε κατά 17% στα 2,33 εκατ. ρούβλια και στα μεταχειρισμένα κατά 32% στα 890.000 ρούβλια.

Η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Skoda Auto, μονάδα της Volkswagen, δήλωσε ότι οι παραδόσεις στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 80%, το 2022. Η Volkswagen έκλεισε τα ρωσικά της εργοστάσια και σταμάτησε τις εισαγωγές, αλλά δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε κάποια πώληση, όπως έκαναν άλλες εταιρίες του κλάδου.

Οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατέγραψαν άλμα την περασμένη χρονιά, με αυτά από την Ιαπωνία να βρίσκονται στην κορυφή. Η Ιαπωνία έχει περιορίσει τις εξαγωγές ακριβών αυτοκινήτων στη Ρωσία, αλλά τα μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγονται από ιδιώτες δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς. Η έξοδος των δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία επέτρεψε επίσης σε κινεζικές εταιρίες να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων θα αυξηθούν σε περίπου 800.000 φέτος, από 687.370 που ήταν  το 2022, αλλά και πάλι θα διαμορφωθούν πολύ χαμηλότερα από το 1,6 εκατ. οχήματα που πωλήθηκαν το 2021.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.