Quantcast
Αυτοκίνητο: Σημαντικά αυξημένες οι ταξινομήσεις στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο - enikonomia.gr
share

Αυτοκίνητο: Σημαντικά αυξημένες οι ταξινομήσεις στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση της τάξεως του 9,2% κατέγραψαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο και έφτασαν τις 861.062 μονάδες. Αυτό σηματοδοτεί  τον δέκατο τέταρτο διαδοχικό μήνα ανάπτυξης της αγοράς αυτοκινήτου της Ε.Ε. Δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε σημείωσαν σημαντικά κέρδη, Ιταλία (+22,7%) και Γαλλία (+10,7%). Η αγορά της Γερμανίας ήταν σχετικά σταθερή, με μια μικρή πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφέρει η ACEA.

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η αγορά αυτοκινήτου της Ε.Ε αυξήθηκε  κατά 1 6,9%, φτάνοντας συνολικά τα οκτώ εκατομμύρια εγγεγραμμένες μονάδες. Παρά την αύξηση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, η αγορά παραμένει 20% κάτω από το επίπεδο των 10 εκατομμυρίων μονάδων πριν από την πανδημία το 2019. Εκτός από την Ουγγαρία (-3,2%), όλες οι αγορές της περιοχής κατέγραψαν κέρδη κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών, συμπεριλαμβανομένων οι τέσσερις μεγαλύτερες: Ιταλία (+20,5%), Ισπανία (+18,5%), Γαλλία (+15,9%) και Γερμανία (+14,5%).

Το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών μπαταριών

Τον Σεπτέμβριο, το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών μπαταριών έφτασε το 14,8%, σημειώνοντας αύξηση από 14,1% τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Αυτή ήταν η τρίτη φορά φέτος που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ξεπέρασαν το ντίζελ, καθιστώντας τα την τρίτη πιο δημοφιλή επιλογή για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων. Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη θέση τους ως η δεύτερη πιο προτιμώμενη επιλογή, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό 27,3% της αγοράς. Αν και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι η κορυφαία επιλογή των αγοραστών, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 35,3% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 34,1% φέτος.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 14,3%, φτάνοντας τις 127.149 μονάδες, ή το 14,8% της αγοράς. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά, υποχώρησε κατά 28,6%, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με τη μείωση των κινήτρων για ιδιώτες αγοραστές από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε τρεις άλλες αγορές της ΕΕ – την Ολλανδία (+70,8%), τη Σουηδία (+60,7%) και τη Γαλλία (+34,2%) – αντιστάθμισαν την πτώση της Γερμανίας.

Τον Σεπτέμβριο, οι ταξινομήσεις νέων υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30,5%, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις τρεις μεγαλύτερες αγορές του μπλοκ: Γερμανία (+44,1%), Ιταλία (+34,8%) και Γαλλία (+30,2%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σωρευτική αύξηση 28,8%, με σχεδόν 2 εκατομμύρια μονάδες να πουλήθηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους – περίπου το ένα τέταρτο της αγοράς.

Οι ταξινομήσεις νέων plug-in

Τον περασμένο μήνα, οι ταξινομήσεις νέων plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ ήταν σχετικά σταθερές (+0,4%), συνολικά 70.578 μονάδες. Οι ισχυρές επιδόσεις σε μεγάλες αγορές όπως η Γαλλία (+35,1%) και το Βέλγιο (+71,4%) βοήθησαν στην αντιστάθμιση της πτώσης της Γερμανίας (-45,7%), της μεγαλύτερης αγοράς για αυτήν την πηγή ενέργειας. Συνολικά, το μερίδιο αγοράς των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκε από 8,9% σε 8,2% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η αγορά βενζινοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,5%, αν και το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε από 35,3% σε 34,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η αύξηση των πωλήσεων στις αγορές του μεγαλύτερου μπλοκ – Ιταλία (+32,2%), Γερμανία (+9,1%), Ισπανία (+3,2%) και Γαλλία (+1,4%)- συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ της ΕΕ συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο (-12,5%), παρά την ανάπτυξη στη Γερμανία (+4,6%), καθώς οι πωλήσεις στις περισσότερες από τις άλλες αγορές του μπλοκ υποχώρησαν. Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έχουν πλέον μερίδιο αγοράς 12,7%, από 15,9% τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

Η European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) αντιπροσωπεύει τους 14 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων με έδρα την Ευρώπη: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford Ευρώπης, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group , JLR, Mercedes-Benz, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group και Volvo Group.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.