Quantcast
Αύξηση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Αύξηση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς ενισχύθηκε η ζήτηση εντός και εκτός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Markit.

Ωστόσο, η άνοδος είναι ανομοιόμορφη και επικεντρώνεται στη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες. Η ανάπτυξη ήταν πολύ πιο αδύναμη σε σχέση με νωρίτερα φέτος στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, ενώ η μεταποίηση στη Γαλλία συνέχισε να επιβραδύνεται.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Ευρωζώνης, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ανήλθε στις 52,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51,7 μονάδες του Αυγούστου, αμετάβλητος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο δείκτης παραγωγής επίσης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στις 53,8 μονάδες, υψηλότερα από τις 53,3 μονάδες του Αυγούστου.

«Το βασικό μήνυμα από την έρευνα του Σεπτεμβρίου είναι ότι η μεταποιητική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ενθαρρυντικά σταθερό ρυθμό. Η ανησυχία είναι ότι η άνοδος είναι ανομοιόμορφη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην HIS Markit.

Ο υποδείκτης που μετρά τις νέες παραγγελίες ανήλθε στις 53,4 από το χαμηλό 18μήνου του Αυγούστου των 51,4 μονάδων, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις του τελευταίου έτους, ενώ οι επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.