share

Ακιντζί: Έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

δημοσιεύτηκε:

Στο… μάτι της Άγκυρας μπήκε για άλλη μια φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μετά από τη δήλωσή του στον βρετανικό Γκάρντιαν ότι «θα ήταν τρομακτικό η βόρεια Κύπρος να προσαρτηθεί στην Τουρκία».

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει τις δηλώσεις Ακιντζί, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τον καλεί σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, είπε δεν αρμόζει στο αξίωμα του «προέδρου» της ΤΔΒΚ η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί.

«Επικρίνω τη διατύπωση για τη Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στο πλευρό της ΤΔΒΚ και προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της. Δεν θα επιτραπεί ποτέ η Δημοκρατία της Τουρκίας να γίνει εκλογικό υλικό στην ΤΔΒΚ για μικρο-ϋπολογισμούς και μικρο-πολιτικές χωρίς όραμα», αναφέρει ο Οκτάι στο μήνυμα που δημοσίευσε στο Twitter.

«Μεγάλο ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε τη δήλωση Ακιντζί ο πρόεδρος τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

Ακόμη πιο σκληρό το σχόλιο του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Τέτοιου είδους δηλώσεις που πληγώνουν την ιερή ψυχή των μαρτύρων μπορεί να θεωρηθούν αποκύημα της ανησυχίας ενός πολιτικού για το δικό του μέλλον, ο οποίος έχει εξαντλήσει την πίστωση που του έχει δώσει το τουρκικό έθνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλτούν.

Σε… απολογία καλεί τον Μουσταφά Ακιντζί ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

Σε δήλωσή του από το λογαριασμό του στο τουίτερ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ αναφέρει ότι «το αξίωμα του προέδρου της τδβκ είναι ένα αξίωμα που εμπεριέχει το σεβασμό και την τιμή. Ωστόσο οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Ακιντζί που βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα περιέχουν ασεβείς εκφράσεις ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία και τους Τ/Κ. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την ασέβεια κατά της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους», έγραψε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τον Τ/Κ ηγέτη ότι δίνει… τροφή στους Ε/Κ.

«Εάν ο Ακιντζί υιοθετεί το ύφος των Ε/Κ πολιτικών που εχθρεύονται τους Τ/Κ, είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί ασέβεια στις αρχές της προεδρίας της ΤΔΒΚ. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι σε κάθε περίπτωση δίπλα στους Τ/Κ. Όπως υποστήριξε και χθες την υπόθεση των Τ/Κ θα συνεχίσει να την στηρίζει και σήμερα χωρίς δισταγμό», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, είπε ότι ο Ακιντζί πρώτα από όλα πληγώνει τους προγόνους και τους Τούρκους ήρωες.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλμούς, σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε μια τέτοια ατυχή δήλωση που έγινε με τον τίτλο του προέδρου της ΤΔΒΚ. Αυτά τα λόγια αποτελούν ασέβεια προς τους Τουρκοκύπριους και τον αγώνα που δίνει η Τουρκία και το ιερό Έθνος μας εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά (τη δήλωση) και δεν τη θεωρούμε σωστή».

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από την πλευρά του δήλωσε ότι:

«Μοναδική μας προσδοκία και ευχή είναι ο Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του ενεργώντας με έντιμο και αξιοπρεπή τρόπο».

Πηγή: sigmalive.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.