Quantcast
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του κινεζικού ΑΕΠ - enikonomia.gr
share

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του κινεζικού ΑΕΠ

δημοσιεύτηκε:

Η στατιστική αρχή της Κίνας NBS ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του τριμηνιαίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε μια κίνηση που τη χαρακτηρίζει ως βήμα προς την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών στοιχείων.

Η αξιοπιστία των κινεζικών στοιχείων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για παρατεταμένη ύφεση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει το Reuters.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 7,0%, στα ίδια επίπεδα με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ήταν χαμηλότερος.

Η συνδυασμένη οικονομική ανάπτυξη των κινεζικών επαρχιών εδώ και καιρό ξεπερνά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο βάσει των στοιχείων που καταρτίζει η στατιστική αρχή, δημιουργώντας υποψίες ότι κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ίσως παραποιήσει τα στοιχεία, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πλέον, η Κίνα υπολογίζει το ΑΕΠ βάσει της οικονομικής δραστηριότητας κάθε τριμήνου προκειμένου να καταστήσει τα στοιχεία «περισσότερο ακριβή στον υπολογισμό της εποχικής οικονομικής δραστηριότητας και περισσότερο ευαίσθητα στην καταγραφή πληροφοριών για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις», ανέφερε η NBS.

Προηγουμένως, τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ προέκυπταν από σωρευτικά στοιχεία αντί για την οικονομική δραστηριότητα του συγκεκριμένου τριμήνου, ανέφερε η NBS.

Η νέα μεθοδολογία – που συμβαδίζει με αυτή των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών – θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου η Κίνα να υιοθετήσει τα Ειδικά Πρότυπα Διάδοσης Στοιχείων (SDDS) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον υπολογισμό του ΑΕΠ, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η NBS είπε ότι θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που αναμένονται στις 19 Οκτωβρίου, βάσει της νέας μεθοδολογίας.

 

Πηγή: In.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.