Quantcast
Amazon: «Μαχαίρι» σε 10.000 θέσεις εργασίας - enikonomia.gr
share

Amazon: «Μαχαίρι» σε 10.000 θέσεις εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 10.000 εργαζόμενους θα απολύσει η πλατφόρμα της Amazon και οι διάφορες θυγατρικές της προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού Oμίλου, Άντι Τζάσι δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό, αλλά επεσήμανε πως η διαδικασία για τις απολύσεις άρχισε προχθές, Τετάρτη και θα διαρκέσει έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Σε ποιους κλάδους γίνονται περικοπές θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται σε τομείς που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές της πλατφόρμας (π.χ. τις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων Kindle). Ενώ την ίδια ώρα θα επηρεαστούν και τα καταστήματα αλλά και οι αποθήκες της μάρκας.

«Θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις θέσεων στο μέτρο που οι υπεύθυνοι κάνουν προσαρμογές. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις αυτές και τα τμήματα που αφορούν στις αρχές του 2023», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος. «Βρίσκομαι στη θέση μου περίπου 1,5 χρόνο και αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία είναι η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρω», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως έχει συναίσθηση του γεγονότος καθώς δεν πρόκειται απλά για «θέσεις» αλλά για «ανθρώπους με αισθήματα, φιλοδοξίες και ευθύνες» που θα υποστεί «πλήγμα η ζωή τους».

Amazon: Πόσο έχει μειωθεί το προσωπικό της

Η μείωση του εργατικού δυναμικού της Amazon κατά 10.000 υπαλλήλους θα σημάνει μείωση κατά κάτι λιγότερο από 1% του τρέχοντος μισθολογικού της κόστους. Η εταιρεία απασχολούσε 1,54 εκατ. εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι που στρατολογούνται σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας, όπως κατά την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το πάγωμα των προσλήψεων στα γραφεία της. Οι υπάλληλοί της είχαν ήδη μειωθεί σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς καθώς απασχολούσε 1,62 εκατ. ανθρώπους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή προσωρινά.

Η Amazon έκανε μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της έκρηξης της ζήτησης, διπλασιάζοντας το προσωπικό της από τις αρχές του 2020 ;έως τις αρχές του 2022.

Όμως ο γίγαντας της λιανικής και της διανομής είδε τα καθαρά κέρδη του να συρρικνώνονται κατά 9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Και το τρέχον, που περιλαμβάνει την κρίσιμη περίοδο των εορτών, η Amazon αναμένει αναιμική αύξησή τους σε σύγκριση με τα στάνταρ του, η οποία προβλέπει να κυμανθεί από 2 ως 8% σε ετήσια βάση.

Αρκετές άλλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, που προσλάμβαναν μαζικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοίνωσαν πρόσφατα πως προχωρούν σε απολύσεις, ιδίως οι Meta (Facebook, Instagram), Twitter, Stripe και Lyft

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.