Quantcast
Αμερικανικά επιτόκια: Νέα αύξηση τον Ιούνιο προβλέπουν οικονομολόγοι - enikonomia.gr
share

Αμερικανικά επιτόκια: Νέα αύξηση τον Ιούνιο προβλέπουν οικονομολόγοι

δημοσιεύτηκε:

H Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα τα αυξήσει τον Ιούνιο και ξανά στο τέλος του έτους, προβλέπουν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τις παγκόσμιες εξελίξεις για την αμερικανική οικονομία που καθιστούν δικαιολογημένη την απόφασή της να μη βιαστεί και άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αντί για τις τέσσερις αυξήσεις που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πλειονότητα των 80 και πλέον οικονομολόγων – που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Reuters, μεταξύ των οποίων και σχεδόν όλοι οι βασικοί διαπραγματευτές στην Wall Street – συμφωνούν με την άποψη αυτή. Οι 50 από τους 80, περίπου οι δύο στους τρεις, αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τον Ιούνιο το εύρος του βασικού επιτοκίου της μεταξύ 0,50% και 0,75%. Ένα ποσοστό 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν τον Ιούλιο ή τον Δεκέμβριο.

Κανείς δεν αναμένει από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 26/27 Απριλίου. Οι τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που θεωρούν ότι η Fed θα προχωρήσει και σε δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2016, προβλέπουν ότι θα το κάνει στο τελευταίο τρίμηνο, με το εύρος του βασικού επιτοκίου να κυμαίνεται από το 0,75% έως το 1%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.