Quantcast
Αμερικανική οικονομία: Βελτίωση καταναλωτικού κλίματος και αύξηση τιμών κατοικιών - enikonomia.gr
share

Αμερικανική οικονομία: Βελτίωση καταναλωτικού κλίματος και αύξηση τιμών κατοικιών

δημοσιεύτηκε:

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Αμερικανών ανέκαμψε δυναμικά τον Μάρτιο, εν μέσω αισιοδοξίας για την αγορά εργασίας. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αύξηση των τιμών των κατοικιών τον Ιανουάριο, αποτελούν ενδείξεις ότι η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν πιθανόν προσωρινή. 

Ο συνδυασμός ιδιαίτερα δύσκολων καιρικών συνθηκών, μίας εργασιακής διαφοράς στα λιμάνια της δυτικής ακτής, ηπιότερης παγκόσμιας ζήτησης και του ισχυρού δολαρίου περιόρισε την ανάπτυξη στις αρχές του 2015.

Επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώθηκε και στις αρχές του 2014, όταν ένας πολύ δριμύς χειμώνας προκάλεσε αποδιάρθρωση της παραγωγής που ακολουθήθηκε από έντονη ανάκαμψη.  

Το Conference Board ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει αυξήθηκε στις 101,3 μονάδες τον Μάρτιο από 98,8 τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μία τιμή στις 96 μονάδες.

Αν και οι καταναλωτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης τους επόμενους μήνες. 

Το ποσοστό των καταναλωτών που αναμένουν αύξηση των εισοδημάτων τους αυξήθηκε, επίσης, σημαντικά, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης. 

Η κατανάλωση, στην οποία αντιστοιχούν τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, ήταν ήπια το προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών αυξήθηκε από τη μείωση της τιμής της βενζίνης. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.