Quantcast
«Ανθεί» ο ιατρικός και αθλητικός τουρισμός στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

«Ανθεί» ο ιατρικός και αθλητικός τουρισμός στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται ο ιατρικός και αθλητικός τουρισμός στην Τουρκίας σύμφωνα με την εγχώρια Στατιστική Υπηρεσία (TURKSTAT).  

Ειδικότερα, η Τουρκία καταλαμβάνει την 6η θέση όσον αφορά στον ιατρικό τουρισμό και πλέον αποτελεί συχνό θέαμα σε κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης να συναντά κανείς άνδρες με μια χαρακτηριστική κορδέλα στο κεφάλι που σημαίνει ότι έχουν πραγματοποιήσει επέμβαση προσθήκης μαλλιών.

Μάλιστα το κόστος για μια τέτοια επέμβαση είναι σχεδόν το μισό από αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού και η ποιότητα ικανοποιητική, λόγω της εμπειρίας που αποκτούν οι γιατροί από τον μεγάλο όγκο πελατών.

Το 2013 από τα 35 εκατομμύρια που επισκέφθηκαν την Τουρκία, οι 188.000 ήταν για μεταμοσχεύσεις μαλλιών, λιποαναρρόφηση και θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). 

Εν τω μεταξύ το 2014, πάνω από 550.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία για αθλητικούς λόγους, ξοδεύοντας περισσότερα από 790 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Τουρκικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB).

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί το 1,5% του τουρισμού στην Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να υπάρχει στο γκολφ και το ποδόσφαιρο.

Πάνω από 160.000 τουρίστες το χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία για να παίξουν γκολφ.

Τα έσοδα από τον αθλητικό τουρισμό είναι διπλάσια σε σχέση με τις συμβατικές μορφές τουρισμού, με τη ΜΚΚΔ να κυμαίνεται στα 1.450 ευρώ.

Επιπλέον ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 5,5% (41,5 εκατομμύρια) το 2014 σε αντίθεση με το 2013  που είχε ανέλθει μόλις 39 εκατομμύρια, σύμφωνα με την  ίδια πηγή. 

Ακόμη όσον αφορά τον αριθμό  των επισκεπτών τα 5 εκατομμύρια είναι Τούρκοι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα τους για διακοπές.  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το 2014  ήταν μια χρονιά γεωπολιτικών εντάσεων για την Τουρκία, οι τουριστικές αφίξεις “έκλεισαν” με θετικό πρόσημο. 

Τέλος η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΚΔ) ανήλθε στα 730 ευρώ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μεταβολή από την αντίστοιχη ΜΚΚΔ του 2013 που ήταν 727 ευρώ.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι από τα 730 ευρώ της ΜΚΚΔ, τα 684 ευρώ αντιστοιχούν στους ξένους τουρίστες και τα 997 ευρώ αφορούν  τους Τούρκους, μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που επισκέπτονται τη χώρα τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.