Quantcast
Ανακάμπτει η οικοδομή στην Ισπανία αλλά οι μισθοί πέφτουν - enikonomia.gr
share

Ανακάμπτει η οικοδομή στην Ισπανία αλλά οι μισθοί πέφτουν

δημοσιεύτηκε:

Η ισπανική οικονομία μπορεί να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης αλλά η ζωή των πολιτών όχι.

Ο κατασκευαστικός κλάδος καθρεφτίζει αυτή τη δυσαρμονία ξεκάθαρα, αναφέρει το Bloomberg.

Η κατασκευαστική βιομηχανία αναμένεται να αναπτυχθεί 3% το 2015 ύστερα από εφτά χρόνια… φαγούρας. Η υποχώρηση του τομέα δείχνει σταματά με το μεγαλύτερο μέρος της  αύξησης των δραστηριοτήτων να προέρχεται από την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων και το χτίσιμο 45.000 νέων σπιτιών, σύμφωνα με έκθεση την τράπεζα Cesce.

Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2016 αναφέρει χωρίς όμως άλλες διευκριμίσεις. Οι πωλήσεις σπιτιών αυξήθηκαν 17% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία βρέθηκε.

Αλλά στην αγορά εργασίας τα πράγματα είναι ακόμα προβληματικά. Οι συνολικές θέσεις εργασίας παραμένουν χαμηλά στο 1,1 εκατ. σε σχέση με την κορύφωση του α’ τριμήνου του 2008 στα 2,8 εκατ.

Οι ώρες εργασίας είναι αυξημένες. Οι οικοδόμοι εργάζονται κατά μέσο όρο 449 ώρες σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου έναντι 402 ώρες σε οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Παρά την αύξηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο οι μισθοί μειώθηκαν κατά 4,4% από το υψηλότερο επίπεδό τους το 2010, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με όλα τα επαγγέλματα στην Ισπανία σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας Funcas.

Τα συνδικάτα στον οικοδομικό κλάδο αποδέχθηκαν αύξηση 0,6% στον κατώτατο μισθό σε σύγκριση με 1% αύξηση στους μισθούς που συμφωνήθηκε στις συλλογικές συμβάσεις σε πανεθνικό επίπεδο νωρίτερα φέτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.