Quantcast
Ανάπτυξη 4- 4,2% προβλέπει για την Κύπρο το ΔΝΤ - "Αγκάθι" το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα - enikonomia.gr
share

Ανάπτυξη 4- 4,2% προβλέπει για την Κύπρο το ΔΝΤ – “Αγκάθι” το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα

δημοσιεύτηκε:

Ανάπτυξη της τάξης του 4% έως 4,2% στην Κύπρο για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, επισημαίνει ότι το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Οι εκτιμήσεις διατυπώνονται σε ανακοίνωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, που επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 19 έως τις 30 Μαρτίου για την καθιερωμένη ετήσια επιθεώρηση της οικονομίας των χωρών μελών του Ταμείου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να επιταχύνεται, υποστηριζόμενη από κατασκευαστικές, τουριστικές και επαγγελματικές υπηρεσίες. Η ανεργία μετριάστηκε περαιτέρω, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Παράλληλα , οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εισηγούνται την ανάγκη επανεκκίνησης στοχευμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πέραν από τις θετικές προβλέψεις, επισημαίνεται ότι «η ικανότητα αποπληρωμής του Ταμείου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, εάν δημιουργηθούν σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών».

Η υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων, σημειώνεται, θα δημιουργούσε νέα «φούσκα» ακινήτων και θα αποδυνάμωνε τη δημοσιονομική πειθαρχία με την απόδοση στις πιέσεις και στις δαπάνες.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.