Quantcast
Αναστασιάδης: Η Τουρκία υπονομεύει την επανένωση της νήσου - enikonomia.gr
share

Αναστασιάδης: Η Τουρκία υπονομεύει την επανένωση της νήσου

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλει ότι η Τουρκία υπονομεύει την επανένωση της Κύπρου, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου το νησί να μετατραπεί σε παράγοντα πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή.

Σε άρθρο του στην κυπριακή «Καθημερινή» ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως η Τουρκία όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά υπονομεύει την επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση.

«Σε μια περίοδο πραγματικής αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξής της ως παράγοντα σταθερότητας, η Άγκυρα επιλέγει να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, την οποία η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής αγωνίζονται να οικοδομήσουν» αναφέρει στο άρθρο του.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως ο φυσικός πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας.

«Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και τα ωφελήματα στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων» υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης, αναφέροντας πως μπροστά στην τουρκική πρόκληση, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει αποφασιστικά.

«Με πνεύμα σύνεσης θα πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, καθώς και των χωρών οι οποίες σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει.

Το άρθρο του κ. Αναστασιάδη δημοσιεύθηκε υπό τη σκιά απειλών από την Άγκυρα ότι θα επαναρχίσει τις έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου σε περίπτωση νέας γεώτρησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι οι διοικητές του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και του Στόλου, αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ, πήγαν με ελικόπτερο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ανήμερα των Χριστουγέννων και παρακολούθησαν από απόσταση την έναρξη νέας γεώτρησης στο κοίτασμα Αμαθούσα του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξίας ENI-KOGAS.

Στο άρθρο του στην «Καθημερινή», ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει επίσης πως το 2015 θα είναι χρονιά θετικής ανάπτυξης της οικονομίας.

«Ευθύνη και αποστολή για το 2015 είναι να προωθηθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα οι τομές που απαιτούνται, για να γίνει ο τόπος πιο ανταγωνιστικός, πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός».

Αναφερόμενος στον πυλώνα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γείτονες χώρες.

Αυτό, ανέφερε, θα δώσει ώθηση στην Κύπρο για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.