Quantcast
Αναστασιάδης: Η ΑΟΖ ενός κυρίαρχου κράτους δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - enikonomia.gr
share

Αναστασιάδης: Η ΑΟΖ ενός κυρίαρχου κράτους δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

δημοσιεύτηκε:

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση της Αθήνας και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγόEast Med, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η αυριανή τριμερής και τα μηνύματα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση.

Η συμφωνία, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση των εμπλεκομένων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στέλνει το μήνυμα πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει. Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι η συμφωνία της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ αποτελεί «μέτρο επιβεβαίωσης της κυριαρχίας των κρατών και της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη».

Την ίδια ώρα ο ΠτΔ ξεκαθαρίζει ότι: Πρώτον, ενόσω εκκρεμεί η λύση του Κυπριακού δεν θα δεχθεί να τίθενται εν αμφιβόλω, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, η ΑΟΖ ενός κυρίαρχου κράτους δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σηκώνει το γάντι που του έριξε η αντιπολίτευση καλώντας τον «να μην παραμυθιάζει τον λαό» και απαντά τονίζοντας πως ποτέ δεν λέχθηκε ότι «με την αυριανή συμφωνία τερματίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας». Και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα αντιστρέφει τις κατηγορίες, υποδεικνύοντας πως «κάποιοι άλλοι ας μην παραμυθιάζουν τον λαό ότι αυτό που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς είναι η υποχωρητικότητα της δικής μας πλευράς».
Ο Πρόεδρος αναφέρεται και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνάντηση στο Βερολίνο. Σημειώνει πως η συμφωνία για τους όρους αναφοράς δεν έγινε κατορθωτή «όχι διότι μεταξύ μας δεν είχαμε συναντίληψη» αλλά «λόγω των παρεμβάσεων της Άγκυρας».
Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος πιστεύει «στις καλές προθέσεις» του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζει τα περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται». Τέλος, υποστηρίζει πως «είναι καιρός να σταματήσουν κάποιοι να αποδίδουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επανέναρξη ή το ναυάγιο του διαλόγου».

Και καταλήγει δηλώντας πως στο άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι στο Κυπριακό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.