Quantcast
Aνοιχτή σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος η Ιρλανδία - enikonomia.gr
share

Aνοιχτή σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος η Ιρλανδία

δημοσιεύτηκε:

Σε σημερινό δημοσίευμα της πύλης ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι η Ιρλανδία στηρίζει μια διάσκεψη για το ελληνικό χρέος.

Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο euobserver υπενθυμίζει ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά.

Ο euobserver αναφέρει πως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ». Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.