Quantcast
Σαρωτικό προβάδισμα του «Όχι» στην Ιταλία - enikonomia.gr
share

Σαρωτικό προβάδισμα του «Όχι» στην Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία, τόσο για την χώρα όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την βαρύνουσα σημασία του δημοψηφίσματος, πρώτος είχε αναδείξει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος το συνέδεσε με το πολιτικό του μέλλον.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα 55-59% των Ιταλών επέλεξε το «Όχι», ενώ το ποσοστό του «Ναι» φτάνει στο 41-45%. Αυτά τα ποσοστά δίνουν το La7 και η Mediaset. Προβάδισμα του «Όχι» δίνει και η RAI με εκτιμώμενο ποσοστό 54-58%, έναντι 42-46%.

Η προσέλευση των Ιταλών για το δημοψήφισμα άγγιξε το 57,24%.

Οι μεταρρυθμίσεις, την έγκριση των οποίων ζητάει ο Ρέντσι με το σημερινό δημοψήφισμα, περιλαμβάνουν τον περιορισμό, τόσο του αριθμού των μελών της Γερουσίας, όσο και των εξουσιών της, ενώ εξουσίες μεταφέρονται και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην κεντρική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο ιταλικός λαός κάνει αποδεκτή την πρόταση του Ρέντσι στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Μία ενδεχόμενη νίκη του «ΟΧΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα, θα οδηγήσει σε παραίτηση τον σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι και θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά φυγοκέντρων τάσεων που εμφανίζονται στην Ένωση.

Οι συγκεκριμένες τάσεις εκδηλώθηκαν τόσο με την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, όσο και με την σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός Χόφερ διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της χώρας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή, με το 20,1% των ψηφοφόρων να έχουν προσέλθει στις κάλπες μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.