Quantcast
Ασία: Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Ασία: Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού το 2015 και το 2016 και είπε ότι οι προοπτικές επισκιάζονται από τον κίνδυνο απότομης επιβράδυνσης στην Κίνα και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο από μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αναπτυσσόμενη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, που περιλαμβάνει την Κίνα, αναμένεται να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 6,5% το 2015 και 6,4% το 2016, έναντι 6,8% το 2014.

Η προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

«Το βασικό σενάριο για την ανάπτυξη της περιοχής υπόκειται σε μεγαλύτερο του συνηθισμένου βαθμό αβεβαιότητας και υπάρχουν κίνδυνοι καθοδικών αποκλίσεων» ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην οικονομική έκθεσή της για την Ανατολική Ασία και Ειρηνικού που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Ειδικότερα, υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία της νέας οικονομικής εξισορρόπησης της Κίνας και τις επιπτώσεις από αυτή, καθώς και για την αναμενόμενη εξομάλυνση της επιτοκιακής πολιτικής των ΗΠΑ.”

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι πτωτικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων αντανακλούν κυρίως μια μέτρια επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,9% το 2015 και 6,7% το 2016, έναντι 7,3% το 2014.

Η προηγούμενη εκτίμηση για την Κίνα προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 7,1% το 2015 και 7,0% το 2016.

Η ανάπτυξη στην αναπτυσσόμενη Ανατολική Ασία, εξαιρουμένης της Κίνας, αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή φέτος στο 4,6% πριν επιταχυνθεί στο 4,9% το 2016, είπε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν για ανάπτυξη 5,1% φέτος και 5,4% το 2016.

 

Η ακραία φτώχεια θα πέσει κάτω από το 10%

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας αναμένεται να πέσει ως το τέλος του έτους για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανακοίνωσε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για πολλά χρόνια η ακραία φτώχεια οριζόταν ως η εξασφάλιση των προς το ζην με εισόδημα χαμηλότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα τον αριθμό αυτόν θέτοντας το όριο στα 1,90 δολάρια την ημέρα.

Ως το τέλος του έτους ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας στον κόσμο θα έχει μειωθεί στα 702 εκατομμύρια, ή στο 9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι 902 εκατομμυρίων ή 12,8% του παγκόσμιου πληθυσμού που ήταν το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού.

“…οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι είμαστε η πρώτη γενιά στην ανθρώπινη ιστορία που μπορεί να δώσει τέλος στην ακραία φτώχεια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, “μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη συσσώρευση της φτώχειας παγκοσμίως στην υποσαχάρεια Αφρική”.

Αν και το ποσοστό των ανθρώπων, που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας στην υποσαχάρεια Αφρική, αναμένεται να πέσει από 42,6%, που ήταν το 2012 σε 35,2% ως το τέλος του 2015, αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν τους μισούς από τους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας ένδειας παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του θεσμού προειδοποίησε επίσης ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η αστάθεια στις χρηματαγορές, οι συγκρούσεις, η υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων και ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών εγείρουν εμπόδια στο να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ να δοθεί ένα τέλος στην φτώχεια ως το 2030.

“Ωστόσο παραμένει στο χέρι μας εφόσον οι υψηλές μας προσδοκίες συνδυαστούν με σχέδια χωρών που θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας” στον κόσμο, κατέληξε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.