Quantcast
Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων: Ξεκινά φέτος χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων: Ξεκινά φέτος χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα στον κόσμο θα αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2015, με πρωτοβουλία της Κίνας.

Πρόκειται για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB), στην οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή όχι μόνο ασιατικές, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, έως τις 31 Μαρτίου είχαν υποβάλει 47 χώρες αίτηση για συμμετοχή τους στην AIIB και 30 από τις αιτήσεις αυτές έχουν γίνει ήδη αποδεκτές. Η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει αίτημα συμμετοχής, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρωζώνης. 

Συμμετοχή στην τράπεζα, η οποία θα έχει την έδρα της στο Πεκίνο, θα έχουν όλες οι μεγάλες οικονομικά χώρες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που έχουν εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της τράπεζας και με την τήρηση περιβαλλοντικών προτύπων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της AIIB έχει ορισθεί στα 50 δισεκ. δολάρια με δυνατότητα διπλασιασμού του, ενώ η συμμετοχή κάθε χώρας σε αυτό θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της οικονομίας της. Σκοπός της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομών (η ADB εκτιμά ότι η Ασία χρειάζεται 8 τρισεκ. δολάρια για τέτοια έργα – οδικούς άξονες, σιδηρόδρομους κ.α. – έως το 2020) και το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η AIIB θα επιδιώξει τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, την ADB και άλλους Οργανισμούς.

Ο κεντρικός ρόλος της Κίνας στην τράπεζα – καθώς το Πεκίνο θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της – έχει προκαλέσει ερωτηματικά σχετικά με την επιρροή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για να διασκορπίσει τις ανησυχίες, ο Jin Liqun – ο Κινέζος υπεύθυνος για την προετοιμασία της τράπεζας – δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα λειτουργεί ως «ο Μεγάλος Αδελφός».

Οι λεπτομέρειες, για τη διαδικασία με την οποία θα αποφασίζονται οι χορηγήσεις δανείων από την τράπεζας, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ο Jin Liqun δήλωσε ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να ακολουθήσει τα διεθνή στάνταρντς. Ο τελικός γύρος των συζητήσεων μεταξύ των ιδρυτικών μελών της AIIB αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική αντίθεση στην AIIB οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή θα ανταγωνίζεται με δύο άλλες διεθνείς τράπεζες – την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Asian Development Bank, ADB), όπου η επιρροή των ΗΠΑ είναι πολύ πιο σημαντική (η πρώτη έχει έδρα την Ουάσιγκτον και η δεύτερη τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, με ιδιαίτερα σημαντική την επιρροή και της Ιαπωνίας σε αυτή).

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.