Quantcast
Associated Press: Το ενδεχόμενο του Grexit διχάζει τους ειδικούς - enikonomia.gr
share

Associated Press: Το ενδεχόμενο του Grexit διχάζει τους ειδικούς

δημοσιεύτηκε:

Το ενδεχόμενο του Grexit διχάζει τους ειδικούς, καθώς εφράζονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τις  επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρωζώνη  μία  αποχώρηση της Ελλάδας σύμφωνα με άρθρο του Associated Press.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Associated Press, η μία πλευρά υποστηρίζει ότι ένα Grexit θα επιφέρει στην Ευρωζώνη ανάλογη καταστροφή με αυτή που θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε την περίοδο 2010-12. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι έχουν, σαφώς, υποχωρήσει καθώς η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να θωρακιστεί.

Το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, εξετάζει τις απόψεις που εκφράζουν οι ειδικοί για το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση ενός Grexit.

Γραμμή άμυνας
Ορισμένοι ειδικοί – υπογραμμίζεται στο άρθρο – υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει κτίσει την άμυνά της και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα που θα προέλθουν από την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των «εργαλείων άμυνας» συγκαταλέγεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αλλά και το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Holger Schmieding της Berenberg Bank ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιστωτές της Ελλάδας θα κατορθώσουν να πετύχουν κάποιο είδος συμφωνίας.

Θεωρεί ότι η πιθανότητα Grexit δεν ξεπερνά το 30%, ενώ υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμες. «Οι Έλληνες πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα τους αλλά όχι την Ευρωζώνη», υποστηρίζει ο κ. Schmieding.

Στην αντίπερα ακριβώς όχθη από τον κ. Schmieding βρίσκεται ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα κινδυνέψει στην περίπτωση ενός Grexit.

Όπως υποστηρίζει η εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αντιμετωπίζει, ακόμη, πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και νομικά, ενώ τα χρήματα που μπορεί να προσφέρει ο ESM σε χώρες που έχουν ανάγκη συνοδεύονται από αρκετά σκληρούς όρους, τους οποίους πιθανώς να μην είναι πρόθυμες να δεχθούν όλες οι κυβερνήσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.