Quantcast
Αθώος δηλώνει ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα - enikonomia.gr
share

Αθώος δηλώνει ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα

δημοσιεύτηκε:

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, δήλωσε αθώος σήμερα στην κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ατίλα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, δήλωσε αθώος μέσω του δικηγόρου του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Ο δικηγόρος Βίκτορ Ρόκο είπε στο δικαστήριο ότι μεταξύ των πελατών της εταιρείας του είναι και η Δημοκρατία της Τουρκίας, προσθέτοντας άλλη μία πιθανή σύγκρουση συμφερόντων την οποία θα κληθεί να επιλύσει το δικαστήριο.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Ατίλα στα τέλη του περασμένου μήνα και τον κατηγορούν ότι συνωμότησε με τον Τούρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ προκείμενου να κάνουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αμερικανικών τραπεζών, προς όφελος της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων οντοτήτων εντός του Ιράν.

Οι διώξεις σε βάρος του Ατίλα και του Ζαράμπ έχουν προκαλέσει ανησυχία στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια της Τουρκίας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου χαρακτήρισε “πολιτική” τη σύλληψη του τραπεζίτη ενώ ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τις αμερικανικές αρχές ότι η δίωξη του Ζαράμπ έχει “απώτερα κίνητρα”.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει ήδη μια άλλη ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο Ζαράμπ έχει προσλάβει ως συνηγόρους τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Μουκάσεϊ. Ταυτόχρονα όμως πολλές τράπεζες μέσω των οποίων έκανε τις δοσοληψίες του ο Τουρκοϊρανός είναι πρώην ή νυν πελάτες των νομικών εταιρειών του Τζουλιάνι και του Μουκάσεϊ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ο Ατίλα έδωσε στον Ρόκο ένα σημείωμα όπου του ζητούσε να μην καθυστερήσει την έναρξη της δίκης πέρα από την προγραμματισμένη έναρξή της, τον Αύγουστο. Ο Ρόκο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, για να προετοιμαστεί. “Καταλαβαίνω ότι θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του και στην οικογένειά του στην Τουρκία. Νομίζω όμως ότι ο κ. Ατίλα δεν κατανοεί τις συνέπειες αυτού που ζητά”, είπε ο δικηγόρος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.