Quantcast
Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στα Βαλκάνια - enikonomia.gr
share

Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στα Βαλκάνια

δημοσιεύτηκε:

Την Δευτέρα ειδικές δυνάμεις της κροατικής αστυνομίας δημιούργησαν φράγμα, διακόπτοντας την κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών. Οι Σλοβένοι ζήτησαν να μεταφερθεί το αυτοσχέδιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με τις σκηνές και τους πάγκους όπου προσφέρεται φαγητό, στην κροατική πλευρά των συνόρων.

Οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν.

«Τα σύνορα είναι σε εκείνες τις πινακίδες. Και πρέπει τώρα από το συνοριακό κτίριο να μεταφέρουμε όλα πίσω από αυτές τις πινακίδες. Γι’ αυτό τα μαζεύουμε εδώ όλα».

Ο Τόμας έχει έρθει με δωρεές που συγκέντρωσαν εθελοντές στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε έντονη ανησυχία μεταξύ των προσφύγων. Ο αυστριακός εθελοντής δείχνει κατανόηση για την κατάστασή τους. «Έχουν τον πολυπόθητο προορισμό Ευρώπη μπροστά στα μάτια τους και αγωνίζονται για να εισέλθουν. Ορισμένες φορές χάνεται η ψυχραιμία».

 

Ψυχραιμία στην Σλοβενία

 

Τελικά όμως όλοι καταφέρνουν να περάσουν. Στην πλευρά της Σλοβενίας όλα λειτουργούν οργανωμένα. Μικρές ομάδες ανθρώπων εισέρχονται στη χώρα, τροφοδοτούνται με τα απαραίτητα, καταγράφονται και έπειτα πηγαίνουν στα κέντρα υποδοχής. Εκεί μπορούν να παραμείνουν και να ζητήσουν άσυλο. Ωστόσο, κανείς δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Ο Μπόστγιαν Σέφιτς, υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα. «Ελπίζουμε ότι από τη (σ.σ. σημερινή) συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών θα προκύψει μια κοινή λύση. Η Σλοβενία είναι υπέρ της κατανομής των προσφύγων με ποσόστωση. Η σλοβενική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βρεθεί επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Αντίθετα με την Σλοβενία, όπου η υποδοχή των προσφύγων φαίνεται να κυλά πιο ομαλά, η Κροατία παλεύει να βρει λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται και κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Στο μεταξύ η Ουγγαρία συνεχίζει να προωθεί τους πρόσφυγες από την Κροατία στην Αυστρία και να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Το κοινοβούλιο επέτρεψε στον στρατό την χρήση όπλων κατά των προσφύγων στα σύνορα.

Όλοι πλέον περιμένουν μια λύση από τις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι στην ΠΓΔΜ βρίσκονται πάλι χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.