Quantcast
Μπάιντεν: Θα ζητήσει από το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών - enikonomia.gr
share

Μπάιντεν: Θα ζητήσει από το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Eξελίξεις για το χρέος των ΗΠΑ. Όπως είπε τη Δευτέρα, 1η Μαΐου αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την 9η Μαΐου στον Λευκό Οίκο από τους ηγέτες του Κογκρέσου- συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κέβιν Μακάρθι- να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους προκειμένου να μην κηρύξει η Ουάσιγκτον στάση πληρωμών.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη μαζί του στην Προεδρία, μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν  ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το Κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου . Και οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει  την κήρυξη στάσης πληρωμών  λόγω της εφαρμογής των προσωρινών μέτρων . Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια 10ετία παρόλο που ο πρόεδρος αρνείται να  το συζητήσει.

Τι λένε οι αναλυτές της Goldman Sachs

Συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ βλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, όπως μετέδωσε πρόσφατα το  www.thefiscaltimes.com.

«Η βασική υπόθεση για να επιλυθεί το όριο χρέους είναι το Κογκρέσο να αλλάξει την ημέρα της προθεσμίας – δηλαδή είτε να παραταθεί κατά μία ημέρα  παραπάνω είτε να αφαιρεθεί μια ημέρα. Υπάρχει σαφώς μια πιθανότητα το Κογκρέσο να μην αυξήσει το όριο του χρέους εντός της προθεσμίας και ορισμένες πληρωμές να καθυστερήσουν. Αν συμβεί αυτό, τότε αυτό θα γίνει σύντομα» είπαν οι οικονομολόγοι  Alec Phillips και Tim Krupa.  Ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμαναν πως «αναμένεται να επιλυθεί το όριο χρέους θα μέσω μιας συμφωνίας που θα ωθεί την επόμενη προθεσμία ορίου χρέους έως το 2025 και θα περιορίζει τις διακριτικές δαπάνες. Ωστόσο, ο περιορισμός των δαπανών από αυτά τα ανώτατα όρια ενδεχομένως να ήταν  πιο μέτριος από το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή», συμπλήρωσαν

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.